2.3 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiUn caz de viol. Cine a violat pe cine?

Un caz de viol. Cine a violat pe cine?

Decembrie 2012. În presă explodează cazul polițistei de la Balş. O polițistă acuză că superiorul ar fi violat-o și oferit-o spre viol și altor superiori, că într-o zi n-ar mai fi suportat abuzurile și, în legitimă apărare, și-ar fi înjunghiat superiorul de mai multe ori în abdomen. Cazul face senzație la televiziunile de știri, în special Antena 3, care îl transformă rapid în simbolul dramei femeilor într-o  lume dură, controlată de bărbați. Transmisii în direct, mărturii de la polițistă de pe patul de spital, superiorul prezentat drept călău. Polițista devine imaginea perfectă a victimei, televiziunile o cred pe cuvânt, urmează nesfârșite dezbateri despre violenţa din societatea românească, acuzații de-a valma că bătaia e fenomen printre polițiștii din Craiova. Ce credeți că se va întâmpla șase luni mai târziu?
Până atunci, să revenim puțin la atmosfera de la începutul anului: „Noi detalii șocante în cazul polițistei violate care și-a înjunghiat superiorul“, titrează RTV, care anunță că un psiholog și un avocat s-au oferit să o consilieze gratuit. Nici Realitatea TV nu se lasă mai prejos și revine cu „Noi detalii cutremurătoare în cazul polițistei violate“, care primește tribună pentru a povesti cu lux de amănunte cum a fost violată în repetate rânduri de superior, care ar fi obligat-o să întrețină raporturi sexuale și cu patru procurori!  
Polițista susține la fiecare post TV că la Craiova abundă cazurile de femei violate, dar spune că n-au curaj să vorbească. Profund impresionați de povestea violurilor în serie nu sunt doar cei din presă, ci și cei din Ministerul de Interne. Oficialii IGPR anunță că toate femeile care lucrează în minister vor fi intervievate de psihologi și sociologi și vor completa un chestionar elaborat de specialiști, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.  
Cele câteva sute de femei audiate se simt umilite de chestionar, consideră puerile și cam stupide întrebările care sună cam așa: „Ați acordat sau vi s-au solicitat favoruri de acest gen (sexuale – n.r.) pentru a fi promovată sau recompensată profesional?“, „Colegii se poartă corect cu dumneavoastră, vă jignesc, încearcă să vă acosteze?“, „Care sunt tendințele de discriminare și hărţuire la locul de muncă?“.  
Sindicaliștii întăresc prin vocea unor oficiali impresia că polițiștii din Craiova tratează poliţistele ca pe haremul propriu, susțin că au mai existat plângeri, dar că mizeria a fost mereu ascunsă sub preș. Potrivit datelor oficiale, în România sunt încadrate 8.809 femei în funcția de polițist, dintre care 2.211 sunt ofițeri, iar 133 au funcții de conducere.  
În luna februarie 2013, ministrul de interne, Radu Stroe, prezintă rezultatele studiului, din care rezultă că au fost vreo şapte-opt semnalări, din care s-au confirmat două-trei cazuri de viol, la o cifră de 52.000 de oameni cât numără poliția. Pentru a nu dezamăgi opinia publică deja oripilată de dezvăluirile zilnice de la TV și de povestea dramatică a „polițistei violate din Balş“, Radu Stroe anunța totuși măsuri, după cum relatează ziarul Gândul: înființarea unei linii telefonice directe, prin care orice angajat al MAI va putea să semnaleze fapte de hărţuire sexuală sau alte agresiuni, direct la MAI. Aceste sesizări vor ocoli ierarhia directă și vor fi preluate direct de o structură specializată din MAI, care urmează să fie înființată.  

Epilog

Știre PRO TV, vineri 5 iulie 2013: Polițista care și-a înjunghiat fostul șef, trimisă în judecată pentru tentativă de omor calificat, iar procurorii arată în rechizitoriu că fapta de viol nu există. Procurorii arată în rechizitoriul întocmit în acest caz că, pe 26 decembrie 2012, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, polițista Melania Renghea a mers cu un autoturism la locuința comisarului-șef de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt, Gheorghe Barbu, fostul său șef, care a invitat-o în casă, femeia insistând însă să o însoțească în autoturism.
După ce comisarul-șef a urcat în autoturism, polițista a pornit mașina, deplasându-se pe o distanță de aproximativ 40 de metri, unde a oprit la insistențele fostului său șef. În autoturism, Gheorghe Barbu a întrebat-o pe Melania Renghea care este motivul vizitei sale, această spunându-i că din cauza sa are probleme la actualul loc de muncă, respectiv Postul de Poliție Brâncoveni, întrucât acesta „făcuse afirmații denigratoare la adresa sa în discuțiile cu actualul ei șef“. Barbu a infirmat însă acuzele aduse de polițistă, care, ulterior, l-a înjunghiat în abdomen cu un cuțit de bucătărie. Aceasta a încercat apoi să-l înjunghie din nou, tot în abdomen, dar, întrucât bărbatul s-a apărat, a fost lovit în genunchiul stâng, se mai arată în rechizitoriu.
De asemenea, comisarul-șef de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost mușcat de umărul stâng de Melania Renghea, iar în încercarea de a-i lua cuțitul, cei doi și-au produs reciproc leziuni la mâini. În urma incidentului, polițista l-a sunat pe soțul său, căruia i-a povestit „denaturat“ că fostul său șef de la Balş ar fi încercat să o omoare, potrivit rechizitoriului. În urma agresiunilor, Melania Renghea și Gheorghe Barbu au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina.   
„Referitor la plângerea formulată de polițistă cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra sa de către alte persoane (ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt, procurori, avocați), din cercetările efectuate în cauză a rezultat că faptele sesizate nu există“, se precizează în rechizitoriul procurorilor. (Sursa: PRO TV, vineri, 5 iulie 2013)
Știrea n-a mai produs ecoul din trecut la televiziunile care acum șase luni au umflat-o zile în șir, isterizând guvern și opinie publică.   

Notă

Acest studiu de caz arată impactul uriaș pe care-l au televiziunile de știri asupra prezentării unor fapte grave ca fiind adevărate, îmbrățișând un punct de vedere unilateral. Pe un fond emoțional puternic se produce manipularea opiniei publice și influențarea deciziei guvernamentale.  
Cine ar fi crezut acum o jumătate de an, privind la TV, că „polițista violată“ invocă fapte care n-au existat, că fabulează și că va fi trimisă în judecată pentru tentativă de omor calificat? Și mai puțini s-ar fi gândit că este totuși irațional ca un guvern să ia decizii pornind de la isteria creată de televiziuni, nebunie declanșată de susținerile unui singur om care inventase o poveste, având în mod evident tot interesul să acopere o presupusă tentativă de omor.
Este, din păcate, un caz clasic de violare în masă a publicului și a unor reguli elementare de către presă.

Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS