-4.2 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiPremierul Ponta şi evaziunea fiscală

Premierul Ponta şi evaziunea fiscală

Premierul Victor Ponta acuză Curtea Constituţională că protejează evaziunea fiscală după ce Codul Insolvenţei a fost declarat neconstituţional. A mai spus că nu va mai aplica alte taxe că şi aşa nu le poate strânge nici pe astea. Este imaginea neputinţei. A acuza Curtea Constituţională că protejează evaziunea când cele mai mari tunuri le dau oamenii din partidul tău e un mod de a-i acoperi. Doar în două cazuri recente expuse de procurori (Prahova şi Giurgiu), având ca protagonişti oameni importanţi din PSD, inclusiv un senator, evaziunea se ridică la aproape 100 de milioane de euro. Poate nu realizaţi din prima ce înseamnă banii ăştia. În vremurile noastre, jumătate din cât s-a oferit pe CFR Marfă.
Cunoaşteţi vreo sancţiune pe linie de partid la Giurgiu sau Prahova? L-aţi auzit pe Victor Ponta luând măsuri sau măcar ridicând problema calităţii oamenilor promovaţi în funcţii-cheie? Aţi remarcat o umbră de voinţă politică în a reforma un partid condus în teritoriu de reţele de tip mafiot, cu politicieni încurcaţi cu interlopi? L-aţi văzut însă pe Victor Potna în acţiune, procedând exact ca Dan Voiculescu: în numele unor ţeluri înalte a încercat să-şi regleze nişte conturi personale. Dan Voiculescu a demisionat vara trecută din parlament sub pretextul că majoritatea USL (câtă ironie) i-a respins proiectul de lege care prevedea dublarea pedepselor împotriva evaziunii fiscale.
În realitate, Voiculescu fugea de justiţie prin demisia de la Senat, ascunzându-şi laşitatea în spatele unor explicaţii savante. Exact aşa şi Ponta: are de reglat nişte conturi cu Realitatea TV, dar nu i-au ieşit socotelile deoarece guvernează exact ca un jurist absolvent pe bază de plagiat. În consecinţă, nu-i rămâne decât să denigreze Curtea Constituţională, acuzând-o că-i protejează pe evazionişti.
În realitate, doar un ageamiu ar putea spera să treacă un Cod al Insolvenţei prin ordonanţă de urgenţă. Nici o Curte din lume nu poate închide ochii la aşa ceva fără a risca să se facă de râs.
Nu înţeleg de ce se plânge Victor Ponta că nu reuşeşte să strângă bani la buget? Nu el conduce ţara de aproape doi ani? Nu el controlează tot ce mişcă? Nu anunţase la începutul lunii septembrie înfiinţarea Grupului Interministerial Strategic în directa sa subordine, care urma să se ia la trântă cu evaziunea fiscală? Şi tot el se plânge că la buget au intrat mai puţini bani decât s-a prog­nozat? Cum aşa? Cineva înseamnă că nu şi-a făcut treaba. Cineva a minţit cumplit când a spus că o majoritate cu 70% va guverna mai bine şi mai cinstit.
Victor Ponta s-a vârât singur într-o fundătură, nu poate ieşi dintr-un cerc vicios. I-ar lasa pe baroni şi pe clientela din guvern să fure la zece mâini, să facă evaziune, spălare de bani şi ce ştiu ei mai bine încă un an, mai ales că are nevoie şi de un ban negru pentru zilele albe din campanie, numai că ţara se duce repede la vale şi banii s-au împuţinat. Dacă se goleşte vistieria, i se urcă poporul în cap. Nici aşa nu e bine. Dacă se apucă de mazilit baroni şi reţelele de evaziune patronate de ei, se duce dracului toată campania de anul viitor. Fără ei, fără banii şi reţelele lor, USL nu mai poate strânge chiar atât de uşor voturi.
În paranteză fie spus, baronii au bătut cu pumnul în masa lui Dragnea la negocierile pe descentralizare ca să treacă la autorităţile locale şi direcţia marilor contribuabili, tocmai pentru a controla mai eficient cine plăteşte sau mai bine zis cui. E de mirare că n-au obţinut încă şi pârghia asta, dar încă nu-i târziu. Mai pot s-o facă până la asumarea răspunderii guvernului pe textul descentralizării.
Oricum ar proceda, Victor Ponta tot prost iese deoarece a venit la putere pe o bază de putere putredă de sus până jos, profund coruptă. Cum nu poate spune asta, mai bine apelează la minciunile clasice. Aruncă vina pe Curtea Constituţională, pe băsişti, pe morarişti şi pe cine mai pică la mână. Dar nici aşa nu-i foarte bine, deoarece tocmai şi-a luat angajamentul în Statele Unite să respecte statul de drept şi justiţia. Curtea Constituţională este instituţie-cheie într-un stat de drept. Victor Ponta tocmai a dovedit iarăşi că nu dă doi bani pe Curte şi pe statul de drept, că nu respectă separaţia puterilor în stat pe principiul cine nu-i cu noi e împotriva noastră.  
Poţi critica o decizie, poţi să nu fii de acord cu ea însă n-ai voie, din poziţia de premier, să distrugi autoritatea unei instituţii, acuzând-o că „protejează evaziunea“. Aşa ar însemna că şi FMI protejează evaziunea, deoarece şi reprezentanţii FMI au criticat, în particular, guvernul pentru Codul Insolvenţei. Asta înseamnă că toţi cei care spun că trebuie respectat statul de drept, Constituţia, toţi cei care spun că un cod de legi nu poate fi promovat printr-o ordonanţă, toţi aceşti oameni apără evazionişti. După logica premierului Ponta, aşa stau lucrurile.  
Apoi, pentru a combate evaziunea eficient este nevoie de o reformă din temelii a instituţiilor de control. Or, aceste instituţii (Fiscul, Garda Financiară etc.) sunt mâncate pe interior de nepotism, corupţie şi incompetenţă. La vârf, aceste instituţii sunt conduse de personaje numite pe criterii clientelare (finul unui mahăr liberal, amicul baronului x etc.), nu de competenţă, deci nu poţi avea mari aşteptări.
Dacă Guvernul Ponta nu va reforma instituţia numită Fisc, dacă nu va transparentiza şi informatiza complet acest sistem, tot degeaba. România va rămâne ani buni de aici încolo ţara cu cel mai mic grad de colectare a taxelor şi impozitelor raportat la PIB din UE (puţin peste 30%). Poate să crească taxele cât doreşte că nu va face rost de bani la buget. Economia se va scufunda tot mai rău, unele firme vor intra în faliment, altele se vor refugia în evaziune.
Va mai ţine o vreme să mintă la televizor, că de vină este Curtea Constituţională, băsiştii, FMI-ul, americanii, oculta internaţională, mă rog, alte prostii debitate împreună cu mogulii tv întinşi la picioarele lui. Dar către primăvară, când poporul va ieşi din iarnă cu stomacul ceva mai gol şi cu portofelul secat de facturi, s-ar putea să nu mai meargă doar cu bla-bla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS