10.6 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiAdministratorul şpăgii

Administratorul şpăgii

Statul român a încetat să mai fie un prestator de servicii pentru cetățenii săi, plătitori de impozite și taxe. Este un administrator de sinecuri, şpăgi, contracte și privilegii destinate unui grup restrâns de beneficiari. Câteva exemple simple. Statul nu mai poate presta servicii medicale gratuite, deși sunt garantate în Constituție și toți cetățenii plătesc o asigurare sau chiar mai multe, în mod absurd, pentru fiecare venit realizat în parte. Din cauza corupției și a subfinanțării, pacientul cumpără toată medicația când ajunge pe patul de spital, plus şpaga aferentă. Vedem cum școlile de stat au ajuns în multe cazuri afaceri private.  
Tot sărăcia și corupția împing profesorii să-și suplimenteze veniturile prin mijloace nelegale sau imorale, aducând la exasperare părinții. Statul nu poate asigura nici acest serviciu gratuit, cum scrie în lege. Cetățenii plătesc taxe și impozite, dar, când se rupe o bancă sau o ușă la școală, părinții scot bani din buzunar. Alimentează la nesfârșit fondul clasei, devenit un fel de şpagă oficială. Până și motivarea absențelor se face, mai nou, contra cost. Nu mai vorbim de examene, bac etc. Copiii învață corupția pe băncile școlii.  
Multiplicați exemplele de mai sus la alți prestatori de servicii ai statului, transformați în administratori de şpăgi: fisc, poliție, transporturi, zone întregi din procuratură și justiție. Din fericire, există încă în toate zonele menționate destule insule de independență, ieșite de sub controlul administratorilor şpăgii. Fiscul nu poate strânge bani la buget, dar şpăgi adună. Polițiștii nu dau amenzi, dar şpăgi încasează. Autostrăzi nu se construiesc, dar şpăgile pentru contracte de deszăpezire, asfaltări anuale sau peticiri se plătesc regulat de către unele și aceleași companii abonate la lucrări.
Partidele nu fac decât să-și planteze în posturile-cheie din sănătate, educație, transporturi, poliție sau fisc administratori ai şpăgii, simple instrumente de aspirat bani din contracte, din sinecuri sau din alte şpăgi mai mici. Din acest motiv, puținii profesioniști din sistem sunt înlăturați brutal și înlocuiți cu politruci incompetenți. Lor li se cere doar să îndoape regulat gurile șefilor din partid cu resurse publice, la altceva nu e nevoie să se priceapă. Cei care obiectează sau vor să-și facă datoria sunt încet îndepărtați.    
Putregaiul se întinde de sus până jos. Din 40 de baroni locali, opt au dosare penale, la care se adaugă o cohortă de miniștri, parlamentari, judecători, procurori-șefi, primari, consilieri locali anchetați penal sau trimiși în judecată etc. Administratorii-șefi, plasați în cele mai înalte poziții ale statului, sunt cei mai lacomi. Ca să supraviețuiască, vor fi mereu siliți să mai inventeze o taxă pentru a ține în viață sistemul de administrat şpăgi și pentru a arunca firimituri pensionarilor și altor dependenți de stat. Pentru ca sistemul să funcționeze mai departe, au nevoie de o justiție controlată politic. Politicienii s-au coalizat cu toți borfașii pentru a consfinți modelul de stat ca administrator al şpăgii. Odată intrat în spirala furtului generalizat, statul ajunge mai devreme sau mai târziu în incapacitatea de a presta servicii cetățenilor săi.  
Iată de ce justiția nu trebuie să ajungă cu nici un chip înapoi, în mâna lor. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că lupta pentru statul de drept și independența justiției nu sunt mofturi sau vorbe în vânt. Este singura șansa de a ne apăra banii munciți onest. Dacă vom accepta resemnați ca statul să rămână un simplu administrator de şpăgi, dacă nu vom avea un arbitru puternic între noi și putere, atunci nu vom putea spera vreodată la servicii de calitate. Un stat administrator de şpăgi ne duce către un singur drum: faliment. Mai devreme sau mai târziu, sistemul clachează. Din acest motiv trebuie recuperat statul, ca prestator de servicii cetățenilor săi, altfel, vom plăti mai mult decât face.

Dan Tapalagă
Hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS