4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiVeşti bune şi proaste pentru Ponta şi Antonescu

Veşti bune şi proaste pentru Ponta şi Antonescu

PSD intenționează să formeze, după ieșirea liberalilor, un guvern cu UDMR, UNPR și PC. Va avea o majoritate slabă comparativ cu cele 70% obținute în decembrie 2012 alături de PNL. După căderea lui Mihai Răzvan Ungureanu, coșmarul oricărui premier este să ajungă la mâna unui număr mic de parlamentari. Pe de altă parte, Crin Antonescu, ieșind de la guvernare, se aventurează într-un joc periculos: totul sau nimic. Dacă la europarlamentare obține scor slab, scad șansele la următoarea bătălie. Dacă ratează prezidențialele, pierde partidul.

Victor Ponta și Crin Antonescu primesc după ruperea USL vești bune și proaste, fiecare poate contabiliza avantaje și dezvantaje de pe urma partajului politic.
Cea mai bună veste pentru marele public rămâne spargerea unei majorități toxice, de 70% cu potențial abuziv, s-a diminuat considerabil un pericol pentru democrație. Cea mai proastă veste este că țara va continua să fie prost condusă spre deloc într-un context politic regional tensionat, cu revolte și mișcări de stradă, și într-un context intern marcat de două șiruri de alegeri. Practic, toate deciziile se vor adopta cu gândul la voturi. Dorel Şandor se întreba, luni seară, în emisiunea lui Robert Turcescu, dacă alegătorii vor înțelege ceva din păcăleala USL, dacă vor deveni mai exigenți și, în final, mai responsabil la vot.
Mă tem că electoratul PSD rămâne vulnerabil tuturor manipulărilor posibile. Este un public dispus în general să înghită cam orice, dar tot va vedea un lucru simplu: una au votat, alta s-a întâmplat. După numai un an și două luni de la alegerile din 2012, după atâtea promisiuni generoase și așteptări pe măsură, au ocazia să constate simplu că s-au păcălit, că au fost trași pe sfoară. Ponta va forma un nou guvern, o nouă majoritate parlamentară cu UDMR, fără PNL, cu totul alta decât cea rezultată din alegeri. PSD va avea, în acest caz, un nou candidat la președinție. Practic, nimic din ce spuneau în campania din 2012 nu mai este azi valabil, totul a picat într-un an.

Câteva veşti bune pentru Ponta şi Antonescu

Premierul Victor Ponta se trezește cu o mulțime de sinecuri/posturi de împărțit la jumătatea mandatului. Va împărți tuturor câte ceva din ciolanul lăsat de liberali: nemulțumiților din partid, nou-veniților din UDMR, lui Gabi Oprea, eventual unor liberali sau pedelişti gata să-și trădeze partidele pentru ceva firimituri. Astfel, Ponta își va asigura cel puțin o lună-două de liniște în partid și în noua coaliție.
Odată scăpat de USL și de obligația susținerii lui Antonescu drept candidat la președinție, PSD își va putea lansa cu toată forța propriul candidat. Asta ar fi vestea bună, vestea proastă e că partidul insistă ca viitorul candidat să fie Ponta, ceea ce premierul nu-și dorește.
Majoritatea fragilă va face dificilă adoptarea unor proiecte economice necesare, dar nepopulare (privatizări, restructurări), iar scoaterea liberalilor din guvern deschide calea adoptării unor măsuri populiste, cum ar renunțarea la cota unică și trecerea la impozit progresiv (8, 12, 16 în formula fericită, dar pot fi cifre mai mari pentru veniturile mari).
Cât timp va avea sinecuri de împărțit, Victor Ponta are ocazia să-și consolideze majoritatea parlamentară racolând de la alte partide și va putea coopta în partid inclusiv liberali. Pentru PSD e vital să-și lărgească bazinul electoral înspre centru. Deja Călin Popescu Tăriceanu transmite semnale de apropiere de Victor Ponta, rămâne de văzut cine-l va urma.
Crin Antonescu iese de la guvernare cu un Klaus Johannis potentat politic de refuzul lui Victor Ponta de a-l numi în postul de vicepremier. Primarul Sibiului ar putea fi oricând un candidat-alternativă la prezidențiale în caz că Antonescu se va prăbuși dramatic în sondaje.
Antonescu va beneficia de libertatea totală oferită de opoziție, ceea ce-l face mai periculos, cu evoluții imprevizibile în postura de candidat la președinție decât dacă rămânea în cămașa de forță a puterii alături de PSD.

Câteva veşti proaste pentru Ponta şi Antonescu

Când termină de împărțit sinecuri, Victor Ponta se va trezi captiv, la mâna baronilor, a rivalilor interni gen Dragnea, a mogulilor Ghiță și Voiculescu și la mâna unui grup mic de parlamentari în frunte cu oportuniști feroce gen Gabriel Oprea. Viitorul său ca premier și lider PSD depinde și mai mult de cei numiți mai sus. Asta nu e bine, va face orice concesie pentru a se menține la putere.
Mai devreme sau mai târziu, toate cele trei partide care s-au remarcat prin ieșiri naționaliste și antimaghiare (PSD, UNPR și PC) va trebui să răspundă unor solicitări legitime ale UDMR, cum ar fi linia cu predare în maghiară la Universitatea Târgu Mureș. Asta înseamnă compromisuri cu pierderi de imagine.
După precedentul MRU, Victor Ponta riscă la fiecare moțiune de cenzură să-și piardă scaunul, astfel că viitorul său în fruntea guvernului nu mai e chiar atât de sigur. Până la MRU, nici un premier nu căzuse în urma unei moțiuni de cenzură.
PNL pierde o armată de funcții-cheie la centru și în teritoriu. În plină campanie, liberalii nu vor mai avea acces la resursele statului, le va slăbi capacitatea de strâns voturi la alegerile din mai și cele prezidențiale de la sfârșitul anului.
Crin Antonescu intră în opoziție unde îl așteaptă câțiva adversari, potențial candidați la președinție (Cătălin Predoiu, MRU) plus Traian Băsescu. Nici PDL, nici Mișcarea Populară nu se vor grăbi să se alieze cu PNL-ul lui Crin Antonescu.
Antonescu și liberalii vor fi tocați la Antena 3 la fel cum s-a întâmplat cu Traian Băsescu și PDL în trecut. Deja sunt loviți în plin, și e doar începutul. În afară de Realitatea TV, care le oferă o vizibilitate mică, liberalii se vor lovi de un zid mediatic poate chiar mai dur decât PDL, Mișcarea Populară sau Traian Băsescu.
Liberalii nu ies victorioși de la guvernare, ci în plin scandal ASF, soldat cu reținerea lui Radu Ruşanu, punerea sub acuzare a lui Daniel Chiţoiu pentru implicare în grup infracțional organizat. Toți aceștia sunt liberali, chiar dacă din opoziția internă și scandalul va afecta imaginea PNL deja lipită de mulți ani penali (Fenechiu, Chiuariu condamnați definitiv).
Crin Antonescu se vede pus în situația imposibilă de a ataca guvernul din care făcea parte până ieri, de a critica decizii luate și cu girul liberalilor, de a pune în surdină discursul antibăsist, de a renunța în final la tot ce l-a definit în ultimii ani. Riscul e să iasă complet decredibilizat din scenă, pierzând atât publicul antibăsescu, cât și pe cel de dreaptă. Nu va fi iertat ușor pentru răul imens făcut României în vara lui 2012. Antonescu s-a remarcat în toți acești ani drept coautor la tentativă de lovitură de stat, lider al revoluției borfașilor, mare susținător al unor politicieni corupți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS