7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCe vrei să te faci când vei fi mare, dacă vei rămâne în România? Răspunsul realist

Ce vrei să te faci când vei fi mare, dacă vei rămâne în România? Răspunsul realist

Cohorte de părinţi tremură în aceste zile cu gândul la viitorul copiilor lor de 14 ani, care trec prin primul examen serios. Toţi visează la liceul cel mai bun şi la clasele cu predare în germană sau franceză care vor asigura odraslei meseria cea mai bănoasă şi sigură. „Ce vrei să te faci când vei fi mare?“, întreabă părinţii îngrijoraţi. Răspunsul unui adolescent realist ar trebui să fie simplu.
Pentru orice individ tânăr, indiferent că trăieşte în jungla amazoniană sau în cea betonat dâmboviţeană, evaluarea lucidă a mediului înconjurător este cel mai important avantaj în competiţia pentru resurse şi supravieţuire. Priveşti la specimenele cele mai adaptate, înveţi de la exemplarele cele mai experimentate şi aşa îţi alegi haita (pentru pudibonzi a se citi „breasla“), în care încerci mai apoi să avansezi. Preferabil nu este să o alegi pe cea mai puternică într-un moment T0 dat, ci pe cea mai agresivă şi unită pentru că aceasta are viitorul în faţă.
Dat fiind specificul nostru local, haita dezirabilă nu este greu de identificat. Probabil cea mai importantă abilitate a ei este a face zid protector în jurul exemplarelor puse din exterior în pericol. Comportamentul acestei haite este similar câinilor vagabonzi dintre blocuri care atacă şi se apără întotdeauna în grup. Legea lor nescrisă este „apără-mă acum şi te voi apăra când vei fi şi tu atacat“. Luaţi separat, indivizii haitei sunt slabi şi fricoşi, dar împreună agresivitatea lor se multiplică şi sunt greu de învins.
Doar în ultimele trei luni, haita a protejat cu succes trei exemplare. Urmăriţi toţi pentru corupţie şi trafic de influenţă, parlamentarii Marius Isăilă (PSD), Florin Popescu (PMP) şi Daniel Chiţoiu (PNL) au fost salvaţi de către colegii lor parlamentari printr-un vot covârşitor. Fiecare dintre cei trei şi-a clamat nevinovăţia, implorându-şi în acelaşi timp colegii să nu-i lase pe mâna procurorilor. Lor li se adaugă alţi patru parlamentari salvaţi, anul trecut, prin acelaşi procedeu. A face parte din această haită îţi asigură calitatea de supercetăţean, de individ cu drepturi suplimentare faţă de restul prostimii.
Alt avantaj considerabil este speranţa de viaţă crescută întâlnită printre membrii acestei haite. Chiar şi atunci când materialul genetic nu este solid şi apar felurite boli, accesul la terapie de cea mai înaltă calitate este asigurat.
De pildă, urmăritul penal Nicuşor Constantinescu, omul care este de un deceniu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, funcţie remunerată decent, dar nu spectaculos, îşi permite să se trateze la unul dintre cele mai cunoscute spitale din Statele Unite. Preţurile uriaşe practicate de medicina americană sunt prohibitive pentru cetăţenii străini şi neasiguraţi. Dar nu şi pentru Nicuşor Constantinescu.
Căci a face parte din această haită îţi oferă o superasigurare medicală datorită căreia te poţi trata în cele mai bune spitale ale lumii, spre deosebire de cele româneşti rezervate prostimii.
Şi accesul neîngrădit la resurse este asigurat tuturor membrilor grupului. Îndată ce acest acces este blocat, întreaga haită munceşte febril pentru înlăturarea obstacolului. Un nou succes a fost înregistrat chiar marţi, când parlamentul a votat pentru a permite primarilor şi şefilor de consilii judeţene să facă parte din conducerea companiilor publice care asfaltează străzi, întreţin spaţiile verzi, se ocupă de apă, canalizare şi termoficare. Şefii haitei primesc astfel control direct asupra a sute de milioane de euro din fonduri UE.
Nu contează că lupul a fost numit cioban peste oi. Căci a face parte din această haită îţi permite să schimbi regulile chiar în timpul jocului, în timp ce prostimea este prompt pedepsită atunci când întârzie să-şi plătească dările fie şi doar cu câteva zile.
„Ce vrei să te faci când vei fi mare?“, întreabă părinţii îngrijoraţi în aceste zile. Răspunsul unui adolescent realist şi lucid, care doreşte să rămână în România, ar trebui să fie simplu: „vreau să mă fac hoţ“. În ciuda presiunilor venite din exterior şi a unor accidente apărute în ultimii ani, toate indiciile actuale par a semnala că meseria de hoţ cu guler alb va redeveni una dintre cele mai bănoase şi sigure meserii din România.
Din fericire, realismul nu este o însuşire des întâlnită printre adolescenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS