1.2 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiUltimele frontiere ale nesimţirii

Ultimele frontiere ale nesimţirii

În iureşul generat de candidatura lui Marian Munteanu, el însuşi exemplu de sfidare a publicului, a trecut mai puţin observată o avalanşă de candidaturi cu adevărat revoltătoare, un fel de ultima aroganţă a marilor cercetaţi penal. Modul lor de a a-şi nega statutul de suspecţi în dosare penale sau chiar condamnaţi în prima instanţa este de a se prezenţa neprihăniţi în faţă publicului cu pretenţia de a fi aleşi. Îngrijorător nu este atât comportamentul lor, nu se aşteaptă nimeni de la unul Vanghelie se ruşineze de anchetă DNA şi dispară pe veci în neantul din sectorul cinci, ci disponibilitatea publicului de a-i vota mai departe.

În cazul lui Marian Vanghelie, sfidarea e fără rest şi cu puţin umor specific. Nu doar va candida, dar o face în numele unui aşa zis partid intitulat, cum altfel decât Partidul Dreptăţii Sociale. Acum şapte zile când şi-a lansat candidatura, Vanghelie şi-a făcut cunoscut şi proiectul de ţară. Nici mai mult, nici mai puţin. Punctul central al programului său este, după propriile mărturisiri, „eradicarea fricii”. Iar de stârpirea acestui flagel răspândit în partidele din România se pot ocupa doar oameni de statura unui Vanghelie, care iată ce vede când se uită în oglindă: „Întotdeauna am avut avantaje, pentru arăt şi bine, sunt şi bărbat bine şi sunt şi bun. Ca fac o paranteză, sunt demn, nu sunt nici frumos, nici bun, sunt demn, ceea ce ceilalţi nu au aşa ceva, nu au demnitate. Asta le trebuie politicienilor din România, demnitate”.

Trimis în judecată anul trecut de DNA pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani, Vanghelie a găsit cel mai bun candidat la primăria Capitalei din partea Partidului Dreptăţii Sociale, unul suficient de motivat pentru a lupta cu demnitate pentru „eradicarea fricii”. Acesta este Adrian Severin, europarlamentarul condamnat deja în prima instanţa la trei ani şi trei luni de închisoare. Într-un interviu pentru Adevărul, Severin mărturiseşte se sacrifică ritualic, se vede deja un fel de martir răpus în marea bătălie în numele demnităţii anunţată de profetul Vanghelie.

Întrebat de reporter dacă nu-l încurcă condamnarea, Severin răspunde ca un adevărat patriot: „Nu, pentru nu este vorba despre mine, ci despre ce se întâmplă cu ţara asta„. „Dacă veţi ajunge primar şi veţi fi condamnat definitiv cu executare”, insistă reporterul. Perspectiva închisorii îi provoacă lui Severin halucinaţii sumbre: „Nu gândesc la asta, nu gândesc ca voi câştiga, pentru oricum nu voi termină mandatul în viaţă” „Cum adică?”, se miră cumva firesc reporterul. „Cercetaţi şi veţi afla. Pot spun doar nu va prinde în viaţă următorul mandat. Eu nu candidez pentru gândesc la un succes. Candidez pentru a avea o dezbatere”, răspunde Severin pe acelaşi ton macabru şi uşor suprarealist. Cum nu devină aproape simpatic la Rahova sau Jilava Partidul Dreptăţii Sociale cu al sau proiect de ţară centrat pe „eradicarea fricii”?

În pesiajul tupeului extrem şi-a făcut apariţia monumentul de nesimţire cunoscut sub numele de Piedone, cel care la o luna după Colectiv îşi anunţă cu voce tremurată sfârşitul politic: „Aici se încheie cariera mea politică. retrag! Dar rog însă vină în fotoliul de primar cineva care continue ce nu am apucat eu termin. (…) Eu nu am mai fiu nici primarul Piedone, nici politicianul Piedone. Am fiu omul Cristian Popescu. Şi sper ajute Dumnezeu fiu cea mai bună versiune a acelui om”.

Cea mai proastă versiune a omului Cristian Popescu şi-a făcut apariţia în aceste zile. Piedone în versiunea horror şi-a depus nonşalant candidatura la primăria sectorului 4. După ce Tribunalul i-a respins-o definitiv, Piedone a înştiinţat publicul încă tulburat după tragedia de la Colectiv nu se va da bătut cu una cu două. Mieluselul de acum câteva luni s-a transformat la loc într-o fiară încolţită. „Strâng din nou semnături, merg până la capăt! Văd se o luptă pe viaţă şi pe moarte îmi fie împiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opţiuni: omoare sau lase în pace supun judecăţii dumneavoastră, la vot, pe 5 iunie”, a scris pe Facebook primarul sectorului 4, care şi-a curăţat rapid conştiinţa de cei 64 de morţi de la Colectiv. De remarcat imaginarul apocaliptic al tuturor politicienilor pentru care ieşirea de pe scenă echivalează cu moartea fizică, cu neantul.

Lista celor care se sacrifică mereu pentru alegători, nicidecum pentru propria bunăstare, care se simt tot ei torturaţi psihic, nu publicul agresat cu nesimţirea lor fără pereche este foarte lungă. Iat-o pe Olguţa Vasilescu rezistând eroic tentaţiei de renunţă la politică sau de a-şi turna partenerii. „Voi candida la Primăria Craiovei. Nu am vrut cad psihic sau apuc fac denunţuri, pentru am ştiut sunt nevinovată şi sper din toată inima ca şi instanţa finală decidă acest lucru, aşa cum s-a întâmplat astăzi„, a spus Vasilescu, după eliberarea din arestul preventiv.

Şi primarul PSD al Craiovei manifestă acelaşi special simt al demnităţii şi onoarei pe care-l întâlnim doar la Severin, Vanghelie şi Piedone. La fel ei, Vasilescu îngroaşă rândurile politicienilor kamikaze, gata lupte până la capăt în numele unor principii înalte: „Un prieten mi-a spus ieri, când i-am spus vreau candidez la Primăria Craiova chiar şi din postura de independent, dacă partidul găseşte un alt candidat, sunt nebună. Probabil. Dar eu cred trebuie mai fie şi astfel de oameni în România, chiar dacă se spun tot felul de lucruri despre ei.”

Foarte probabil politicienii cercetaţi penal simt nevoia se eroizeze într-o încercare disperată de a-şi ascunde astfel sub această masca înşelătoare faţă coruptă demascată în justiţie.

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Tudor Pendiuc (PSD) a anunţat va candida pentru al şaptelea mandat de primar al Piteştiului dar ca independent. Iar astfel de exemple nu sunt puţine în ţară. Situaţia e şi mai jalnică în ce priveşte cercetaţii de ANI sub acuzaţia de conflict de interese sau incompatibilităţi. Practic nu mai nimeni doi bani pe sancţiunea aplicată de Agenţia Naţională de Integritate, nici candidaţi, nici public.

Putem găsi o mulţime de explicaţii pentru a înţelege de unde toleranţa la acuzaţiile de corupţie: calitatea în general slabă a politicienilor, oferta partidelor n-a arătat niciodată prea bine, cinismul cronic al publicului, resemnarea, o parte din electorat s-a obişnuit cu aleşi care fură şi tot ce speră e câştige ceva de pe urma lor, neîncrederea în acţiunile justiţei alimentată de o parte a presei etc etc. Şi da, cred mulţi jinduiesc de fapt la acest model de politician: şmecher, pus pe tunuri, mereu dispus la învârteli, foarte tupeist gargaragiu. Iar dacă ar avea ocazia s-ar comporta exact la fel.

Însă faptul avem politicieni dispuşi candideze în ciuda faptului sunt suspecţi în dosare de corupţie sau chiar condamnaţi, iar o parte din public este dispusă -i şi voteze ţine mai degrabă de lipsa educaţiei elementare. Niciodată un corp electoral educat, cu minime standarde politice, n-ar acceptă candidaţi cercetaţi penal şi nici partidele n-ar îndrăzni defileze cu ei. Această educaţie politică şi civică precară începe în familie, continuă în şcoală şi se desăvârşeşte mai târziu în faţă televizorului care transformă negrul în alb şi solidarizează cu borfaşii de dimineaţa până seara.

Politicienii nu manifestă respect faţă de public şi coboară ştacheta cât pot. Dar cam prea mulţi alegători şi-au fixat parcă, şi ei, standardele mult prea jos. Din acest motiv, cred, avem lungi dezbateri inutile despre unul Munteanu în loc , în faţa evidenţei, partidul şi publicul strige simplu: stop!

PS: Şi a fost stop, în cazul Munteanu. Cred se poate -i oprim şi pe ceilalţi, dacă suntem convinşi de forţa credinţei în valori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS