Candidaturile lui Cristian Buşoi şi Ludovic Orban, anunţate luni în mod oficial, arată că liberalii şi-au epuizat resursă internă şi că atât mai poate oferi acest partid. Nu mă îndoiesc că între cei doi va există o competiţie reală, dar lipsită de interes pentru public. Un politician cam neserios şi altul lipsit de charismă, amândoi retraşi din cursa pentru primăria Capitalei înainte să înceapă, reclamă poziţia de lider al PNL. Singură necunoscută este care din cei doi scufundă mai repede partidul?
Unii înclină să creadă că Buşoi este mai letal, prin capacitatea aproape unică de a trece neobservat oricât de mult ar ieşi la televizor. Alţii se tem mai mult de haoticul Orban, sub care liberalii s-ar stinge că pe Titanic, cu muzică, dans şi veselie. Cu toţii sunt însă de acord că nici unul nu e ce trebuie pentru partid, nevoit să aleagă între catastrofă şi apocalipsa. Jucători de liga inferioară, loseri profesionişti, amândoi au expirat înainte de ieşirea din perioada de garanţie.
Buşoi propune în moţiunea lui mai multă discuţie despre economie şi fiscalitate şi mai puţin despre justiţie. Altfel spus, o competiţie de populisme cu PSD şi a se slabi cu integritatea. Baronii PNL s-au cam săturat şi ei de procurori, anchete, sentinţe. Orban vine cu un aer vindicativ, cu un dinte împotriva “sistemului” al cărui victima a fost. Că detaliu semnificativ, în moţiunea lui nu veţi găsi un cuvânt despre justiţie sau integritate. Tocmai din acest motiv se bucură de susţinere internă.
Din moţiunea lui Buşoi: „PNL este în derivă pentru că PNL a pierdut avantajul poziţionării pe teme economice prin reducerea fiscalităţi – acest avantaj a fost chiar preluat de PSD – şi PNL s-a concentrat pe Justiţie, în condiţiile în care scorul PSD nu poate fi scăzut pe teme de Justiţie, pentru că electoratul PSD este indiferent la această tema, iar PNL nici nu creşte în bazinul sau pentru că nu mai oferă nici mesaje economice oamenilor deschişi spre PNL. Justiţia rămâne o tema importantă de lupta cu PSD, dar tema prioritară a PNL devine economia şi fiscalitatea!”
Din moţiunea lui Orban: „Partidul Naţional Liberal are nevoie, la toate nivelele, de lideri, nu de şefi. Liderul este omul care inspiră, care indică direcţia şi îi convinge pe oameni să îl urmeze pentru că da încredere şi energie grupului. Şeful, în schimb, este doar un om numit, aflat conjuctural într-o poziţie superioară ierarhic, fără a fi câştigat aprecierea şi susţinerea grupului.”
De ce au ajuns liberalii aici? Cum au ajuns să aleagă între Orban şi Buşoi? În esenţă, nu le-a păsat de public, ci de funcţii, afaceri, putere exercitată în interes propriu. În interior, partidul nu dispune azi de alte soluţii mai bune. Unul din cei doi va administra temporar partidul. Greu de crezut că viitorul şef al PNL câştigă un mandat de patru ani. Liberalii vor fi obligaţi să organizeze un nou Congres înainte de alegerile prezidenţiale din 2019, să importe iarăşi un lider din exterior, aşa cum au mai procedat până acum cu Stolojan sau Iohannis şi să încerce relansarea partidului. În treacăt fie spus, nu cred că asta se mai poate dat fiind că PNL este organizat, gândeşte şi funcţionează la fel că PSD, adică populist şi corupt, numai că se adresează unui electorat mult mai pretenţios şi exigent.
Cu Orban sau Buşoi la cârma, liberalii vor continuă să scadă în sondaje. Mai au la dispoziţie maxim un an să găsească un lider adevărat, onorabil, capabil să recâştige încrederea alegătorilor şi să se aşeze la masă negocierilor cu USR. PNL nu va avea nici o şansă la următoarele alegeri dacă nu formează o alianţa. Faramitata, dreapta mai stă două cicluri electorale pe tuşa cel puţin. Cu resursă internă epuizată, liberalii vor pierde foarte probabil rolul de lider al opoziţiei dar asta nu mai prea contează. Ar mai fi de notat că vechiul PDL a renunţat cu totul la pretenţii, prin retragerea lui Cătălin Predoiu din cursa. Demobilizarea pedeliştilor va accelera căderea partidului.