6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiAdrian Prisnel: Îndemn părinții să afle dacă școala copiilor lor are avize de funcționare

Adrian Prisnel: Îndemn părinții să afle dacă școala copiilor lor are avize de funcționare

O școală fără profesori buni și dotări este doar o clădire. În județul Dolj, multe dintre unitățile de învățământ nu sunt nici măcar atât. E bine că educația este accesibilă copiilor, oriunde s-ar afla ei în județ, dar nu în orice condiții. Am cerut autorităților locale să-mi pună la dispoziție inventarul unităților de învățământ care nu au avize de funcționare. 161 de grădinițe, școli și licee funcționează fără avize de la Direcția de Sănătate Publică și de securitate la incendiu, mai ales în mediul rural.
Îndemn părinții să verifice dacă școala în care învață copiii lor se află pe această listă și să ceară explicații din partea directorului unității școlare asupra riscului la care se expun. De asemenea, le recomand să facă presiuni asupra autorităților locale pentru finanțarea dotărilor necesare pentru obținerea acestor avize, prin petiții și scrisori. Doar implicarea cetățenilor va face sistemul să funcționeze.
Am primit răspunsuri pentru avizele DSP și PSI, dar nu și o situație a acelora în care toamna plouă, iar iarna copiii învață cu mănuși în mâini și căciuli pe cap pentru că școlile nu au căldură. De exemplu, potrivit Digi, în Sălcuța, elevii sunt aşteptaţi cu pereţi crăpaţi, igrasie şi instalaţii sanitare ruginite. Este necesară o evaluare serioasă a infrastructurii școlare, nu doar în funcție de avize, dar deocamdată acestea sunt instrumentele pe care le avem.
De la Inspectoratul Școlar Județean Dolj am aflat și motivele, de început de secol trecut, pentru care cele 112 școli din județ nu au avize: toaletele în curte și lipsa apei curente. Nici nu e de mirare din moment ce multe comune din Dolj nu au canalizare. De fapt, situația se regăsește și în unele cartiere ale Craiovei.
ISU a fost însă zgârcit cu informațiile, așa că nu știm de ce cele 50 de unități de învățământ nu au avizul PSI. Potrivit reglementărilor în vigoare, orice școală trebuie să aibă minimum două ieșiri, iar acestea să fie diametral opuse. Hidranții trebuie să existe la fiecare etaj și, de asemenea, trebuie montați miminum doi, tot diametral opuși, pentru ca jeturile de apă să se întrepătrundă. Cât privește stingătoarele, acestea ar trebui să existe câte unul la fiecare 300 mp. La aceste dotări se adaugă și detectoarele de fum.
Confruntat cu realitatea, ministrul PSD al educației, Liviu Pop, face promisiuni și răspunde penibil: „În nici o școală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii astăzi“. Și unde să învețe copiii? Această afirmație arată lipsa de preocupare a guvernărilor succesive pentru educație.
Deși toți declamă că educația este prioritate națională, adevărul reiese, sec, din cifre, fie ele cantitative sau calitative. Nu este. Iar educația este singura șansă de modernizare a României, fără ea pierde competiția și va rămâne doar o țară cu mână de lucru ieftină și pentru consum.

Adrian Prisnel, deputat USR

SITUATIA UNITATILOR DE INVATAMANT DIN JUDETUL DOLJ FARA AVIZE DSP – MAI 2017

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS