Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Tudorel Toader, ministrul justiției, este o decizie ce nu face cinste Universității din Craiova, de care, altfel, sunt foarte mândru. Sunt mândru, de exemplu, că un matematician și un filosof care și-a păstrat întreaga lui existență busola morală, Solomon Marcus, a primit acest titlu.
Cum să-l așezi pe Solomon Marcus lângă Tudorel Toader, cel de azi? Nu există altă explicație decât aceea că hotărârea de înnobilare a lui Tudorel Toader, a cărui integritate morală și profesională este pusă sub semnul întrebării de mii de magistrați din România, are un resort politic.
Tudorel Toader s-a transformat dintr-un ministru în care mulți și-au pus speranțele că va proteja Justiția de atacurile lui Liviu Dragnea, în instrumentul lui Liviu Dragnea. Și acest mandat îi pătează cariera profesională de până acum, indiferent cât de prestigioasă ar fi fost aceasta.
Dacă ar fi avut onoare, Tudorel Toader ar fi refuzat să execute ordinele lui Liviu Dragnea, care urmărește intimidarea procurorilor și judecătorilor și oprirea tuturor dosarelor de corupție care îl privesc pe el, prietenii și apropiații lui și pe liderii partidului pe care-l conduce. Dar Tudorel Toader a ales să apere penalii și nu Justiția și să-și păstreze funcția.
A fost dureros să aud din partea unui respectabil profesor de drept de la Universitatea din Craiova cum a contribuit decisiv Tudorel Toader la instaurarea statului de drept pe care acum îl distruge, pentru că așa poftește șeful său politic Liviu Dragnea. Și să asist la un elogiu adus acestuia, primit fără nici un protest de audiența din care făceau parte decani și profesori ai marilor universități din România, București, Cluj, Timișoara, Iași.
Într-un alt context poate discursul omagial ar fi fost potrivit. Dar ascultându-l în aceste zile în care toate forțele reformiste din societate îi cer lui Tudorel Toader să retragă legile care subordonează justiția politicului am avut impresia că justifică, prin recontextualizare, acțiunile de astăzi ale ministrului justiției.
Am aflat astfel că Tudorel Toader este autorul unei opere de umanizare a dreptului penal căruia i-a înțeles resorturile initime, că are o viziune liberală asupra acestui domeniu și că promovează demnitatea umană contra abuzurilor politice. Chiar dacă Tudorel Toader a făcut aceste lucruri, nu mai putem să separăm opera de om, iar omul atacă astăzi, sub pretextul umanizării dreptului penal, independența profesională a procurorilor și judecătorilor.
Așa cum istoria nu desparte profesori de drept, filosofi sau scriitori străluciți de propaganda lor în favoarea regimurilor autoritariste, fascist sau comunist, nici noi, și cu atât mai puțin o universitate, nu putem să separăm opera unui onorabil profesor de drept, Tudorel Toader, de acțiunile lui politice, puse în slujba unui partid cu reflexe antidemocratice.
Universitatea îi spală onoarea lui Tudorel Toader, care a dezamăgit și a produs revoltă prin modificările pe care le propune la legile justiției, care subordonează Justiția politicului.
Or, universitatea nu funcționează sub un clopot de sticlă, universitățile au o responsabilitate morală față de societate. Universitatea din Craiova a dezertat, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, de la această responsabilitate.
Dezonoarea Universității din Craiova
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei