0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPSD nu acceptă că a pierdut alegerile în Craiova. Olguţa Vasilescu a găsit „explicaţia“: pesediştii s-au furat singuri!

PSD nu acceptă că a pierdut alegerile în Craiova. Olguţa Vasilescu a găsit „explicaţia“: pesediştii s-au furat singuri!

Sâmbătă, Olguţa Vasilescu a fost realeasă în fruntea PSD Craiova. Dar asta nu mai este o ştire şi nici măcar o surpriză. Halucinantă este explicaţia pe care Olguţa a dat-o pentru a scuza eşecul răsunător la Craiova, unde social-democraţii au pierdut alegerile europarlamentare din 26 mai în faţa Alianţei USR PLUS.

Zice aşa Olguţa, citată de Mediafax: „Vina ne aparţine nouă în exclusivitate. În primul rând, militanţilor de pe comune care sunteţi în această sală, care sunteţi giraţi de organizaţia municipală Craiova. Şi care, pentru a îndeplini targetul electoral pe care l-aţi avut în alte localităţi decât Craiova, aţi dus acolo rudele, prietenii, simpatizanţii partidului, ca să voteze în alte localităţi. N-aţi procedat bine. Scorul judeţului ar fi fost acelaşi şi dacă ar fi votat prietenii dumneavoastră la Craiova, şi dacă ar fi votat în localităţile unde sunteţi militanţi. Nu i-aţi ajutat nici pe primari, care la ora actuală nu ştiu exact care este scorul lor electoral, pentru că au fost foarte multe voturi venite din Craiova. Dar, mai grav decât orice este că am reuşit să pierdem Craiova la vot“.

Cu alte cuvinte, pesediştii s-au furat singuri! Trebuie să recunoaştem că ai nevoie de oareșce artă pentru asta.

Ştim cu toţii că, după înfrângeri, se caută întotdeauna ţapul ispăşitor. La fel și în cazul acesta, cineva trebuie să deconteze eşecul. În politică, şeful organizaţiei înțelege că trebuie să plătească și el cu funcţia.

Dar cine să-i ceară demisia Olguţei Vasilescu, poate vă întrebați. Mihail Genoiu, primarul în funcţie al Craiovei? Mulţi spun că Genoiu a ratat ocazia perfectă: imediat după înfrângerea din 26 mai şi încarcerarea lui Liviu Dragnea. Lipsa de reacție pe linie politică a fost pusă pe seama faptului că este mai fricos din fire. Unde mai pui că gura târgului vuiește că Olguţa se antrenează să candideze iar la Primăria Craiova, pentru a treia oară. Dacă va fi aşa, Genoiu va rămâne complet în ofsaid. Este foarte probabil să fi înțeles că nu va mai fi în veci candidatul partidului și tace mâlc, transmițând că ar fi mulțumit și cu o poziţie din linia a doua sau chiar a treia. Depinde ce hotărăsc şefii pentru el.

Omul politic Olguţa Vasilescu are o strategie care, de multe ori, îi reuşeşte: când îi este frică de ceva sau de cineva, iese prima la atac. Ar putea fi și asta o explicație pentru realegerea din acest weekend. Vulnerabilă după încarcerarea lui Liviu Dragnea, riscând să piardă şi o mare parte din influenţa la vârful partidului, s-a grăbit să-şi securizeze funcţia pe plan local. Olguța Vasilescu este conștientă că, dacă pierde puterea în Craiova, pierde şi şansa de a fi nominalizată drept candidat la primărie.

Și acum să fim puțin atenți și la detalii, care spun și ele multe. Sâmbătă, fostul ministru al Muncii nici nu a încercat măcar să-și facă mea culpa în fața activiștilor, care, orice s-ar zice, sunt cei care pun în mișcare uriașul aparat politic care este PSD. În loc să-şi pună cenuşă în cap, s-a grăbit să-i vâneze pe vinovaţi. Care, culmea, erau printre ei, din rândurile lor: „Este obligatoriu, din partea noastră, să ne aplecăm cu mai multă responsabilitate asupra evaluării unor oameni pe care noi i-am girat în administraţia locală. Cred că sunteţi cu toţii de acord cu mine. Nu mai putem pierde pe mâna noastră şi pe incapacitatea de a lua măsuri atunci când este cazul“, a declarat Olguţa Vasilescu.

În contul eșecului, a mai adăugat și „indicaţiile de la Bucureşti“, „strategia perimată“ care a fost impusă de la centru. Oricum, mergând în această linie, continuarea nu poate fi decât una singură: în perioada următoare, vor urma execuţii în organizație. Mesajul subliminal pare clar: orice potenţial contracandidat poate fi eliminat, orice revoltă poate fi înăbuşită din faşă.

Altfel, Olguţa Vasilescu a jucat și ea piesa clasică a omului providenţial, pe care a jucat-o și Liviu Dragnea și încă mulți alții care nu s-au vrut dați jos din funcție: că nu mai vrea să continue, că a obosit, că este dezamăgită etc. Dar, ce să faci, nu poți să treci peste voința poporului, care o vrea la cârma partidului. Și uite că se sacrifică din nou. „Colegii apropiaţi ştiu că am spus de câteva luni de zile că nu vreau să mai candidez pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, însă nu cred că este momentul să mă retrag acum. N-aş vrea ca dezbinarea care există în administraţia locală şi în multe părţi din acest oraş să se repete şi la nivelul organizaţiei municipale. Vin în faţa noastră bătălii pe care ştiu că putem să le câştigăm“, a spus Olguţa Vasilescu, citată de Mediafax.

Dincolo de incoerenţa unor exprimări, Olguţa vrea să transmită, așadar, un mesaj foarte clar: acela că „nu va lăsa partidul la greu”. În aproape 20 de ani de politică, ea a învăţat cum să scape din situaţii riscante. Și, cum spuneam, ca să-şi acopere propriul eşec, s-a grăbit să găsească vinovaţii în altă parte. Este o retorică obişnuită în politică, dar mai ales la PSD.

Să nu uităm încă un lucru foarte important: Olguţa este şefa unei comisii parlamentare, care a fost înfiinţată de PSD ca să ancheteze „fraudele“ de la alegerile europarlamentare. Strategia a fost gândită pentru a comunica activului de partid şi votanţilor că PSD a pierdut alegerile pentru că a fost, pur și simplu, furat. Ne aducem aminte că şi Dragnea, sfătuit de consilierii israelieni, găsea mereu vinovaţi pentru că guvernarea mergea dezastruos: străinii, multinaţionalele, Soroş, statul paralel şi alte bazaconii în care nu credeau nici ei, dar pe care le repetau fără convingere, ca papagalii.

Ar fi suficientă eliminarea verigilor slabe şi mobilizarea partidului, iar câştigul alegerilor locale din 2020 ar fi unul garantat pentru PSD – cam așa văd lucrurile social-democrații cocoțați din vârful organizației de la Dolj. Numai că, din păcate pentru ei, cifrele nu-i dau dreptate Olguței Vasilescu. PSD a fost învins, în primul rând, de prezenţa mare la vot – peste 51%, precum şi de tinerii care au votat masiv USR PLUS. De notat și că europarlamentarele au fost primele alegeri de după 11 decembrie 2016 când PSD a ajuns la putere.

Au urmat doi ani şi jumătate de atacuri repetate la Justiţie, de proteste masive şi tensiune în societate. Votul din 26 mai a fost, prin urmare, o descătuşare. 29,82% a obţinut USR PLUS la Craiova, adică aproape 35.000 de voturi! Şi nu a fost vorba despre un vot negativ la adresa PSD, cum se obişnuia până acum.

Au urmat PSD – 26,93% (31,480 voturi), PNL – 21,77% (25.449 voturi), Pro România – 7,70%, PMP – 6,27% şi ALDE – 4,27%. Printr-o simplă operație de aritmetică, observăm că opoziţia clasică, adică USR PLUS şi PNL, totalizează aproape 52%.

Or, acceptând aceste cifre, care nu mint, teza „turiştilor electorali“ plimbaţi de militanţii PSD prin judeţ scârţâie serios. Și mai este încă ceva. La început, am luat-o cu titlul de anecdotă, dar ar putea foarte bine să fie o explicație. În chiar ziua alegerilor, Ion Moraru, primarul din Botoşeşti-Paia, ne-a dezvăluit cum funcţiona mecanismul. Zicea aşa primarul, citat de GdS: „Ai mei de la PSD Craiova îmi iau zece oameni de aici. Le-am zis să ia de acolo, că Craiova e mare, ce caută aici?“. Aşadar, este foarte posibil ca militanţii PSD să fi dus oameni şi în sens invers, adică din judeţ către Craiova.

Asemenea strategii sunt deja vechi, presa a scris că s-ar fi practicat şi la europarlamentarele din 2014. Numai că atunci PSD nici nu avea un adversar pe măsură.

Cât privește PNL Dolj, a avut mereu „complexul“ PSD. Convinşi că PSD nu poate fi bătut în Craiova, liderii liberali au fost preocupaţi mai mult să-şi conserve funcţiile din fruntea filialei. Aceste funcţii le asigurau liderilor „conservă“ locuri eligibile pe lista de parlamentare, iar campania la locale era folosită doar ca lansare în această cursă.
Şi apoi a venit USR PLUS şi totul s-a schimbat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS