4.5 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiSoluția miracol găsită de către doamna secretar de stat Andreea Moldovan pentru a avea și noi românii o țară ca afară

Soluția miracol găsită de către doamna secretar de stat Andreea Moldovan pentru a avea și noi românii o țară ca afară

Se zice că genialitatea rezidă în simplicitate.
Nimic mai adevărat !

Iată cum doamna secretar de stat Andreea Moldovan găseste, în mod genial, cea mai simplă, dar infailibilă soluție de transformare a României într-o țară ca afară. Cum ? Simplu: ”Să nu mai mergem zilnic la cumpărături”. Cred – declară domnia sa – că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături, pentru că, dacă ne gândim la alte ţări, magazinele se închid, în mod obişnuit, fără pandemie, la ora 19:00. (…) „Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere. Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor”.

Doamna membră a Guvernului României a dorit, prin această declarație, să explice măsura închiderii magazinelor la ora 18. Nu comentez justețea și eficacitatea acestei măsuri. Demonstrațiile din ultimile zile au arătat modul cum este interpretată de către cetățeni. Din punctul meu de vedere, explicația doamenei secretar de stat ar trebui să fie tratată cu aceeași importanță ca însăși măsura în sine. Este un episod al acestei perioade pandemice care ne înfricoșează prin devoalarea bruscă și totală a incompetenței și iresponsabilității unora dintre importanții decidenți din domeniul vital al luptei cu Covid 19.

Nu știu cine este doamna secretar de stat, cine sau ce o recomandă și cum a devenit VIP.

De fapt, nici nu m-ar fi interesat, dacă nu făcea declarația în cauză. Am aflat pe google că are pregătire de medic epidemiolog, dar ceea ce o evidențiază acum este faptul că face parte dintre cele circa o sută de persoane cu rang de secretar de stat din actualul guvern. M-am hotărât să iau poziție față de respectiva declarație, deoarece rigorile meseriei și carierei mele îndelungate în învățământul universitar românesc și străin, la Organizația Națiunilor Unite, în parlamentul românesc și european, ca și în politică nu îmi permit să trec cu vederea aberații de natura declarației acestei doamne secretar de stat.

Prin ce se caracterizează declarația doamnei secretar de stat Andreea Moldovan :

1.Lipsă de informare, confuzii, inexactități.

Doamna secretar de stat afirmă că ar trebui să urmăm exemplul altor țări care închid în mod normal magazinele la orele 19 și să ne obișnuim, așa cum fac alții, să nu mai mergem zilnic la magazine ca să cumpărăm câte puțin.
Înainte de a face astfel de declarații ar fi fost bine dacă domnia sa s-ar fi informat corespunzător, evitând improvizații bazate pe secvențe din filmele americane, căci numai pieței nord-americane îi este caracteristic fenomenul ” weekly shopping” prin care americanii merg la mall în week- end și își încarcă până la refuz cărucioarele pe care le golesc în imensele lor jeep-uri sau truck-uri.

O minimă informare ( recomand: IPCB International Press Cutting Bureau Media Analysis & Report 2020 London) ar fi arătat doamnei secretar de stat că tendința europeană, conform căreia vrem și noi să fim o țară ca afară, este inversă. Astfel, capătă tot mai multă importanță magazinul mic de cartier ( în Franța fenomenul se numește ” le marchand du coin”), ”prietenos” din punct de vedere social, unde relația vânzător – client devine partenerială în sensul eliminării stării de înstrăinare și artificialitate specifică comerțului de supermarket.

Mai mult, în țările europene occidentale s-a intensificat campania de eliminare a risipei alimentare promovându-se ideea ” evitării supraaprovizionării” care conduce la alterarea și aruncarea produselor nefiind consumate la timp. Se recomandă tocmai procurarea unor cantități bine evaluate în funcție de posibilitatea fiecăruia de a le păstra acasă în condiții perfecte de conservare și refrigerare. Nici declarația conform căreia ” la alții” magazinele se închid, de regulă, la ora 19 nu este pe deplin corectă. Ea se adeverește în cazul așa numitul comerț neesențial. (”non-essential trade sector”). Magazinele alimentare au alt orar, iar practica funcționării non-stop se extinde tocmai pentru a permite evitarea aglomerației și oferirii posibilității de aprovizionare a personalului din sectorul utilităților urbane care funcționează în ture .

2.Cum se explică așa zisele ” avantaje” ale măsurii ?!

Doamna secretar de stat se aventurează și în judecăți de comparabilitate în sensul determinării gradului în care măsura ar fi ” favorabilă” cuiva. Domnia sa zice : ”Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere”. Nu știu ce să înțelegem prin ”niciunul dintre noi”, dar putem include în aceștia o categorie importantă a celor care nu ar mai trebui să meargă zilnic la magazin: pensionarii.

Ce caracterizează, în medie, pe pensionarul român? Din punctul de vedere al modului cum se poziționează în calitate de cumpărător, pensionarul român are venituri mici, locuiește în blocuri dinainte de 1990, fără ascensor sau cu acesta deseori în pană, trăiesc singuri sau cu soți sau soții, de asemenea, în vârstă, nu dispun de mijloace personale de transport, nu au electrocasnice moderne sau chiar deloc ( frigidere, combine frigorifice etc.)

Conform analizelor, românii au preferat să îşi doteze gospodăriile mai degrabă cu televizoare decât cu frigidere.

Astfel, 96,4% din gospodăriile din România au televizor color, în timp ce 94,5% au aragaz şi doar 79,2% au frigider. La un total de 7,1 milioane de gospodării, în România există 6,84 milioane de televizoare, 6,7 milioane de aragazuri şi doar 5,6 milioane de frigidere. .Sumele sunt de aproape două ori mai mici decât în Cehia şi de patru ori sub nivelul Germaniei( vezi : ” Raport Social al ICCV 2020. Starea de urgență pentru consumul populației.Institutul de Cercetare a Calității vieții. Academia Română” ).

Cât de favorabilă” este măsura pe care încearcă să o justifice doamna secretar de stat pensionarilor? Pot ei să meargă doar o dată pe săptămână la cumpărături ? Dacă nu au mașină, pot cără pe stradă, dar și pe scările blocurilor fără ascensor cantități mari de produse ? Pot să le păstreze în siguranță în vechile frigidere Zil sau Fram? Dacă sunt singuri, fără niciun ajutor tânăr, care să le mai cumpere o pâine, vor mânca toată săptămâna doar pâine veche ?

Așa le va fi favorabilă măsura pensionarilor, dar și celor cu venituri modeste care se duc zilnic la cumpărături nu cu mașina, ci cu sacoșa în speranța că vor mai găsi ceva la ” ofertă” ? De câtă desconsiderare pentru ” cetățeanul cu sacoșa” dă dovadă doamna secretar de stat !

3.Domnia sa mai face și proză fără să știe, la fel ca burghezul lui Moliere.

Spune doamna secretar de stat, Andreea Moldovan, un lucru pe care, evident, nu îl înțelege și a cărui istorie nu o ştie :

” Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor”. Dacă ar fi știut cui îi aparține o astfel de formulare, precis nu ar fi spus-o, dar nu știe și a spus-o fără să se gândească la consecințe. Teama de ”mobilitatea excesiva a populației” a fost unul din argumentele politicii de Apartheid în Africa de Sud, menționat de către președintele de atunci, Peter Willem Botha, în Actul politic denumit Discursul Rubiconului din 1985. Doamne ferește, nu o suspicionez pe doamna secretar de stat de tendințe bantustan-eze, dar, când ești VIP, este indicat să acorzi atenție fiecărui cuvânt pentru a evita gafele.

Totuși, apare o întrebare : de ce vorbește la plural doamna secretar de stat ? De ce spune ”ne sperie ” și nu ”mă sperie” ? În numele cui vorbește ? A întregului minister sau a întregului guvern ? Ar fi util ca noi, cetățenii, să știm dacă ideile sunt personale sau guvernamentale și cine este răspunzător pentru ele.

Prof. Univ. Dr. Mircea Coşea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS