8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScurt ghid al administrației pentru denigrarea presei locale

Scurt ghid al administrației pentru denigrarea presei locale

Când pui sare pe rană, te cam ustură. Şi se pare că Primăria Craiova şi regiile sau instituţiile din subordine nu prea suportă cu decenţă acest mod de dezinfectare a hibelor proprii, căci reacţionează cam urât la episoadele în care presa pune sare pe niște răni ale administrației.

A citi sau a nu citi presa locală

Într-un interviu relativ recent, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să specifice, pentru cine vrea să audă, că nu citeşte presa locală. Nu ne este foarte clar cui şi ce a vrut exact să transmită, dar atunci când cineva ales de cetăţeni pentru a le sluji interesele face o astfel de afirmaţie, aceasta denotă nu sfidarea presei locale, ci sfidarea unei comunităţi întregi. Căci rolul presei nu este să lovească orbeşte în decidenţi, ci să încerce să aşeze roţile trenului înapoi pe şine atunci când acesta deraiază. Şi cel puţin din respect faţă de oamenii care trăiesc în oraşul la cârma căruia te afli, ar trebui să mai citeşti presa locală.

Nu puţini sunt aceia care calcă pragul redacţiilor pentru a cere ajutor presei, pentru că “nu mai avem încredere că se poate rezolva ceva altfel”. Şi, din fericire, nu puţine sunt cazurile în care lucrurile se rezolvă după ce problemele apar în presă.

Nu vrem nici măcar să ne întrebăm pe cine încerca să păcălească primarul Craiovei când a făcut această stranie declaraţie prin care a încercat probabil să implice că presa locală este derizorie şi că nu merită atenţia unui ales LOCAL. Dar ştim că la urechile primarului şi ale tuturor celor din subordinea sa ajung de fiecare dată subiectele arzătoare pe care le tratează presa locală, chiar dacă jurnaliştilor li se răspunde indirect şi într-un mod atipic la solicitări şi la materialele publicate.

Mecanismele curioase ale informării publice

În general, strategia este simplă. O armată de postaci trece rapid la atac, articolele inconfortabile primesc zeci de comentarii de pe conturi care au toate coordonatele unor profiluri false (câteva exemple am dat aici – Craiova şi autoiluzia grandorii), iar pe paginile oficiale ale administraţiei apar postări în care subiectul tratat în presă este aşezat într-o lumină pozitivă, care sunt distribuite masiv datorită unei maşinării de partid ale cărei rotiţe sunt mereu gata să demareze. Uneori, mai apar și contra-articole publicate în publicații prietenoase cu guvernanții, în care se fac aluzii la jurnaliști „opăriți din nimic”.

Drept la replică la materiale… nepublicate

Ceea ce este mai puţin cunoscut e modul în care administraţia alege să dea dreptul la replică materialelor scrise de jurnaliştii GdS în unele situaţii, cum s-a întâmplat deja de două ori numai în ultima săptămână. GdS oferă posibilitatea unui abonament la varianta PDF a ziarului tipărit, care este transmisă la ceas de seară, astfel că unii cititori au posibilitatea de a lectura numărul următor al ziarului inclusiv înainte de publicarea pe site a articolelor. Iar aleşii locali au decis să profite într-un mod cel puţin discutabil de această posibilitate.

Vineri, 3 martie, GdS publica un material despre paginile neactualizate ale Festivalului IntenCity, programat de joi după amiază să apară la primele ore ale dimineţii pe www.gds.ro. În jurul orei 22:00, joi, paginile respective au fost actualizate, fiind schimbate toate informaţiile stranii pe care GdS le scotea în evidenţă, precum trimiteri către pagina primăriei sau descrierea care pomenea despre…. Craiova Culturală (vezi aici materialul – IntenCity promovează tot… Primăria. Poate ne salvează inteligența artificială?). Ba chiar şi postările despre Revelionul din Craiova, pe care GdS le găsea nepotrivite pentru a apărea pe pagina festivalului, au fost şterse, de parcă cei care au actualizat pagina ar fi operat schimbările fix după agenda redactorului GdS.

Cum să denigrezi presa locală, ghid pentru necunoscători

Miercuri seara, pe 8 martie, în jurul aceleiași ore, 22:00, RAT Craiova anunța pe pagina de Facebook când vor începe să circule noile tramvaie. Pentru data de joi, 9 martie, un jurnalist GdS pregătise un material chiar despre acest subiect (vezi aici: Tramvaiele noi din Craiova întârzie să apară pe şine). Ba mai mult, jurnalistul făcuse solicitare conform legii 544/2001 către regia din subordinea Primăriei încă de luni, 6 martie, în care întreba când se vor putea bucura craiovenii de ele. RAT nu și-a găsit timpul să răspundă la solicitarea presei, dar cu câteva ore înainte de apariția articolului (și după ce ediția PDF fusese transmisă abonaților), „coincidența” a făcut ca RAT să facă anunțul pe Facebook, anunț care avea zeci de distribuiri la prima oră a dimineții.

Imediat ce articolul GdS a fost publicat pe Facebook, au început să curgă comentariile care invocau anunțul RAT, cu capturi de ecran menite să arate că regia a făcut anunțul și că, de fapt, redacția nu s-a informat.

Nu știm dacă această curioasă strategie de a da un drept la replică ÎNAINTE ca articolele să fie publicate a fost aleasă pentru că administrația locală a nutrit speranța ca articolele GdS să nu mai fie publicate, pentru că informația și-ar fi pierdut valabilitatea. Dar să recurgi la astfel de metode pentru a încerca, încă o dată, să arunci în derizoriu presa locală, crezând că dacă jurnalismul este faultat, ai câștigat o bătălie, este cât se poate de trist.

Dacă faultezi presa pentru că încearcă să pună trenul pe care îl conduci înapoi pe șine, s-ar putea să te trezești într-o zi în pustiu, cu niște cetățeni care urlă de sete, de foame și de revoltă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS