Apa de la scolile din Podari nu este buna de baut. Problema este cunoscuta de mai multi ani, insa pâna acum conducerea comunei nu a luat masuri concrete pentru rezolvarea ei. Copiii au fost sfatuiti de dascalii lor sa-si aduca apa de acasa.
Apa din unitatile de invatamânt ale comunei doljene Podari este improprie consumului. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj in urma analizarii probelor prelevate saptamâna trecuta din mai multe surse de apa care aprovizioneaza localitatea.
„Apa nu este potabila, existând probleme atât din punct de vedere microbiologic, cât si al compozitiei chimice“, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, dr. Bebe Martin, directorul executiv adjunct medicina preventiva al DSP Dolj. „Vestea“ a fost comunicata a doua zi si conducatorilor unitatilor scolare din localitate de catre o echipa a Inspectiei Sanitare din cadrul DSP, condusa de dr. Emilia Cornea, care s-a deplasat la Podari pentru a face „instructajul“ in astfel de situatii si pentru a discuta cu primarul comunei despre o modalitate de rezolvare a problemei.
Fântâna primariei are apa cu nitrati
La Scoala cu clasele I-VIII din Podari invata aproximativ 400 de elevi. Unitatea are apa de la un put care deserveste in plus dispensarul medical si trei blocuri de locuinte din imediata vecinatate. Apa nu este insa potabila având o concentratie foarte mare de nitrati si nitriti. In aceste conditii, inspectorii sanitari au recomandat conducerii scolii sa ia masuri pentru folosirea apei doar in scopuri menajere, iar copiii sa vina cu apa de baut de acasa, pâna la rezolvarea definitiva a problemei. „Am informat conducerea scolii sa puna afise de avertizare la toate chiuvetele pentru ca apa sa nu nu fie folosita decât pentru spalat“, a precizat dr. Emilia Cornea.
La scolile si gradinitele din satele Braniste, Livezi si Balta Verde sarcina inspectorilor sanitari a fost mai usoara. Unitatile de invatamânt de aici nici macar nu aveau surse de apa potabila, asa ca elevii isi aduceau oricum apa de acasa.
Un caz special este cel al Gradinitei din Podari, care imparte cu Primaria Podari aceeasi fântâna. Apa din aceasta sursa contine microorganisme, insa in limita normala, dar si nitrati in cantitate destul de mare. Din acest motiv s-a luat si aici masura interzicerii consumului apei, iar primariei i s-a pus in vedere sa dezinfecteze fântâna pentru ca apa sa poata fi folosita macar in scopuri menajere.
Primarul o scalda cu analizele
Ca apa – nu doar de la scoala, ci din mai multe locuinte din comuna Podari – nu este buna de baut o stiu locuitorii comunei de ani buni. Cei mai instariti isi trimiteau copiii la scoala cu sticluta cu suc sau apa minerala. Insa majoritatea nu isi puteau permite un astfel de lux. Pe doi dintre elevii Scolii din Podari i-am intâlnit ieri pe strada. Profitau de vacanta prelungita – prilejuita de greva profesorilor – ca sa se joace. Baietii stiau ca apa din scoala lor nu este buna de baut, dar au spus ca pentru cei mai multi dintre elevi este la fel de buna ca apa de acasa. „Eu nu pot sa beau apa de la scoala ca am avut piatra la rinichi si nu am voie. Dar cei mai multi colegi ai mei beau de acolo, ca nu au bani de suc sau apa minerala“, a spus unul dintre baieti, Mihai Viorel Motroc, elev in clasa a VIII-a.
Intrebat de ce nu s-a luat nici o masura pâna acum, desi toata comuna stie ca apa de la scoli nu este buna de baut, primarul comunei Podari, Constantin Gheorghita, sustine ca nu stia de aceasta problema pentru ca nu s-au mai luat pâna acum probe pentru analiza. „Banuiam ca este o problema cu apa din fântâni, dar nu am luat nici o masura, neavând pâna acum vreun rezultat de laborator care sa confirme acest lucru, si nu a venit nimeni sa ia probe si sa faca analiza“, s-a scuzat Gheorghita, desi in calitate de primar ar fi trebuit sa solicite efectuarea acestor analize. Primarul a promis insa ca vor fi luate masuri pentru montarea unor filtre la fiecare sursa de apa.