Proiectul de alimentare cu apa a Craiovei din sursa Izvarna nu va fi demarat nici anul viitor, deoarece comisia de buget-finante a respins amendamentul la proiectul de buget pe 2006 privind alocarea a zece miliarde de lei in acest scop.
Initiatorul amendamentului este deputatul de Gorj Victor Ponta, care spune ca va incerca sa il promoveze si in plenul Camerelor reunite atunci când se va discuta proiectul de buget, dar nu crede ca va avea mari sanse. „Nici nu cred ca a citit cineva acest amendament, care a fost respins «la pachet» cu celelalte, in doar câteva minute“.
Despre proiectul cunoscut sub denumirea „Tismana Aval II“ se vorbeste de mai multi ani, iar in 2004 au fost aprobati prin hotarâre de guvern indicatorii tehnico-economici. Din aceasta sursa de apa ar urma sa fie alimentate 18 localitati gorjene, dar si municipiul Craiova, care si-ar rezolva astfel problema alimentarii cu apa. Potrivit deputatului Ponta, cu cele zece miliarde de lei s-ar fi putut demara anul viitor procedurile privind accesarea unor fonduri externe, fara de care este putin probabil sa fie gasite surse pentru punerea in aplicare a proiectului. „Am pierdut deja anul 2005, il vom pierde si pe 2006 daca nu alocam acesti bani“, a spus Ponta. Deputatul le-a reprosat parlamentarilor puterii din Gorj si Dolj ca nu au sustinut acest amendament.
Investitia ar costa 130 de milioane de euro
In decembrie 2003, autoritatile judetene din Dolj si Gorj convenisera incheierea unui parteneriat cu Hidroelectrica Bucuresti, pentru realizarea proiectului de interes comun „Acumularea Tismana Aval II“. Investitia era estimata atunci la aproximativ 130 de milioane de euro si urmarea atât producerea de energie electrica, cât si alimentarea cu apa a 18 localitati gorjene si a municipiului Craiova. Conform proiectului, investitia are trei componente principale. Prima ar fi un lac de acumulare, cu un volum de peste un milion de metri cubi de apa, din care sa se preia un debit de 1 mc/secunda pentru localitatile din Gorj si 1,2 mc/s pentru municipiul Craiova. Retelele de transport, a doua componenta, sunt prevazute a se realiza pe traseele Godinesti – Rovinari, Rovinari – Turceni, Godinesti – Motru, Câlnic – Matasari – Dragotesti. La aceste trasee se adauga si reteaua de distributie in cele 18 localitati gorjene beneficiare, precum si reteaua de transport a apei la Craiova.