Pielea este supusa in perioada iernii agresiunii factorilor de mediu, mai mult decât in oricare alt anotimp. Temperaturile scazute, curentii si umezeala din aer, trecerea brusca de la frig la cald sau de la cald la frig si starea de sanatate a organismului determina o serie de modificari ale aspectului si fermitatii pielii.
Un ten sensibil sau cu diverse afectiuni, cum ar fi acneea, rozaceea, xeroza (uscaciune), va fi mai vulnerabil la temperaturi scazute decât un ten sanatos.
Tenul sanatos nu este nici el ferit de probleme iarna. Multi dintre cei surprinsi de gerul de afara se plâng de disconfort local cu senzatie de arsura, de uscaciune, intepaturi, furnicaturi. „Femeile descriu acest sindrom spunând ca «fata tine». La palpare, pielea este aspra, cu suprafata neregulata. Tenul devine mat, se inroseste usor, are tendinta sa se usuce, acoperindu-se uneori de scuame si chiar de fisuri, pe alocuri“, a spus dr. Gabriela Pirga, medic specialist dermatolog. Imunitatea slaba a organismului, efortul fizic, aportul insuficient de lichide, tulburarile de circulatie periferica, oboseala, dar si aerul uscat creat de sistemul de incalzire din locuinta sunt alti factori care pot duce la deteriorarea tenului.
Craparea si nu in ultima instanta imbatrânirea pielii pot fi prevenite. Ca masuri generale amintim aici evitarea expunerii prelungite la frig, mai ales daca este vânt si umezeala excesiva, umidificarea aerului si evitarea incalzirii excesive a incaperilor, aportul de vitamine, evitarea folosirii sapunurilor solide si a apei fierbinti la spalarea tenului.
Local, se recomanda aplicarea unei creme fotoprotectoare, in cazul persoanelor sensibile la radiatii ultraviolete, in zilele insorite, dar mai ales daca a nins.
Pentru hidratarea tenului si refacerea stratului de lipide la nivelul pielii se folosesc produse emoliente si hidratante care contin emulsii pe baza de ulei in apa sau apa in ulei. „Emulsiile pastreaza balanta hidrolitica prin continutul de lipozomi, uree, glicerol si alte ingrediente care actioneaza ca exfolianti si umectanti, ducând la cresterea plasticitatii si flexibilitatii pielii“, a adaugat dr. Pirga. Alte ingrediente din cremele protectoare sunt retinoizii (actiune protectoare impotriva imbatrânirii pielii), vitaminele (contribuie la protectia fata de radicalii liberi de oxigen), colagenul, elastina, ecitina si ceramidele. In farmacii, acestea se gasesc sub mai multe denumiri, cele mai cunoscute fiind Vichy, Bioderma, Galenic, Avene sau Ivatherm.