Gratie unui aparat modern de audiometrie introdus recent in tara noastra, copiilor mai mici de patru ani le poate fi testata capacitatea auditiva.
Una dintre problemele cu care se confrunta medicii specialisti in ORL este aceea a consultarii copiilor mici nestâmparati sau agitati. De curând, a aparut si in România un aparat care rezolva aceasta problema. Este vorba de audiometrul AA220. Acesta permite identificarea eventualelor probleme (leziuni ale timpanului, diferite deficiente de auz etc.), fiind ideal pentru investigatii la copii mai mici de patru ani.
Un astfel de aparat se gaseste si la cabinetul ORL al Policlinicii ELGA. Audiometrul, unic in sudul tarii, este dotat cu timpanometru si impedance-metru, cu ajutorul carora se realizeaza investigarea completa a functiei aparatului auditiv. Costul unei investigatii este de 15 RON.
„In ceea ce priveste investigarea micilor pacienti necooperanti, problema se poate rezolva in doua moduri. Prin audiograma comportamentala (se bazeaza pe particularitatea persoanei testate de a intoarce capul catre stimulul sonor) si potentialele audio-evocate (se realizeaza cu sedare usoara, culegându-se potentialele electrice cu ajutorul unor electrozi)“, a spus dr. Delian Ionescu, medic medicina generala.
Copilul isi exerseaza inca din fasa auzul
Conform statisticilor, pe glob exista mai mult de 500 de milioane de oameni cu probleme de auz. Se estimeaza ca in anul 2015 numarul lor va ajunge la 700 de milioane. Motivul principal pentru aceasta crestere este expunerea la un nivel tot mai crescut de zgomot. 50% dintre cei afectati au sub 65 de ani, iar multi dintre ei sunt tineri sau copii.
Depistarea problemelor de auz este bine sa se faca inca din primii ani de viata, pentru ca medicii specialisti sa poata interveni din timp pentru tratarea bolii. Cum ne dam seama daca fetita sau baietelul nostru are probleme cu auzul? Pur si simplu urmarindu-i reactiile inca din momentul in care se naste.
Astfel:
– la 0-4 luni copilul tresare la sunete bruste si puternice, indreapta privirea sau capul spre sursa sonora;
– la 3-6 luni devine interesat de diferite sunete. Experimenteaza auzul, producând sunete. Aparent recunoaste vocile familiare;
– la 6-12 luni gângureste, incepe sa inteleaga cuvinte simple cum ar fi „mama“ si „pa“. Incepe sa execute comenzi simple;
– la 12-18 luni, gânguritul incepe sa se transforme in cuvinte. Poate folosi in jur de 20 de cuvinte si sa inteleaga aproximativ 50;
– la 2 ani copilul poate vorbi in propozitii simple, folosind un vocabular de aproximativ 200-300 de cuvinte. Ii place sa i se citeasca si poate identifica si numi lucruri observate in imagini;
– la 3-4 ani foloseste cuvinte si propozitii pentru a-si exprima propriile nevoi, intrebari si sentimente. Vocabularul, pronuntia si intelegerea cuvintelor se imbunatatesc vizibil in aceasta perioada.
Stiati ca…
Embrionul uman poseda un auz rudimentar inca din a 20-a saptamâna de sarcina? Acest auz se va dezvolta si maturiza pe tot timpul sarcinii. Fatul poate sa auda sunete din exterior, dar aude mult mai bine sunetele de frecventa joasa decât cele de frecventa inalta.