Dumitru Gâlceava
„Hipertensivii pot sa tina post? In ce imprejurari?“.
Dr. Cristina Geormaneanu
„Si persoanele hipertensive pot sa tina post in anumite conditii. Sa respecte indicatiile prescrise de medic privind regimul igienico-dietetic si tratamentul antihipertensiv. Cu alte cuvinte, sa tina un regim hiposodat (continut scazut de sare de bucatarie). Alimentele conservate – maslinele, muraturile, pasta de tomate – sunt contraindicate in orice perioada, nu doar in timpul postului“.
Florin Belu
„Exista alimente si bauturi care cresc sau scad tensiunea? Care sunt acestea?“.
Dr. Cristina Geormaneanu
„Alimentele sarate si bauturile alcoolice sunt importanti factori de risc in hipertensiunea arteriala. La pacientii cu forme usoare de hipertensiune, consumul ocazional de alcool este permis. Berea, vinul, bauturile tari cresc valorile tensiunii arteriale. Cafeaua asociata cu tutunul reprezinta factori de risc care nu trebuie negligati, fiind contraindicate“.