6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCatina - beneficii pentru sanatate

Catina – beneficii pentru sanatate

Catina (hippophae rhamnoides) este un arbust tufos, intâlnit in parcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisuri, pe coastele pietroase, râpe, stânci, din regiunea litorala pâna in zona montana, de-a lungul râurilor si islazurilor, pe mari suprafete in Subcarpatii Munteniei si Moldovei. Fructele de catina contin o substanta uscata – pectina, proteine, betacaroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier, vitaminele C, D1, B2, F, E, P, K, B9. Uleiul din fructe de catina contine de zece ori mai mult betacaroten decât morcovul, iar acidul ascorbic poate ajunge pâna la 1.500 mg%.


Actiune terapeutica


Substanta activa din catina are actiune antioxidanta, incetinind procesul de imbatrânire al organismului, este un tonic general antianemic, vitaminizant, imuno-modulator, are actiune sinergica cu interferonul, este protector coronarian, antiarterosclerotic. Imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice. Prin continutul de betacaroten previne aparitia cancerului. Aplicat extern, este un bun cicatrizant, antiinflamator, nutritiv si regenerator al pielii. Creste rezistenta la efort, este un excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.


Produse


Proprietatile extraordinare ale catinei au determinat aparitia multor produse naturiste: tincturi, siropuri, capsule care contin fructul uscat in amestec cu alte plante sau uleiuri volatile, oteturi, sapunuri etc. CATINOFORT, sub forma de capsule, se foloseste in tratamentul scaderii acuitatii vizuale. Siropul de catina are efecte mineralizante, antioxidante, creste imunitatea, pofta de mâncare, este util in osteoporoza si, in general, in fixarea calciului in oase. Crema cu catina este folosita pentru tratamentul cosmetic al tenurilor uscate sau ridate. Amestecul de otet cu catina actioneaza pentru o buna drenare a bilei, pentru stimularea functiei hepatice. Siropurile se consuma cu apa minerala sau plata, ca orice bautura energizanta, oteturile in salate de cruditati, iar cremele care contin catina au si proprietatea de a cicatriza ranile.


Retete


O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe, care se fierb in sase litri de apa si cu un kilogram de zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la rece. Pentru obtinerea vinului, se pune intr-un vas de sticla un kilogram de fructe zdrobite, peste care se toarna cinci litri de apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Pentru grabirea fermentarii, se recomanda sa se adauge si drojdie de vin. Se lasa 15-20 de zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se aduna la suprafata vinului. Pentru prepararea acestuia se pot adauga si fructele uscate, in proportie de cinci ori mai mica.


Cristiana Pirsoi, medic primar, TERRA QI Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS