Regimul vegetarian câstiga teren. Multe persoane renunta la alimentele bogate in calorii pentru o dieta mult mai sanatoasa. O astfel de alimentatie reduce riscul aparitiei multor boli si este benefica in cadrul programelor de slabire. Daca v-ati hotarât sa urmati un regim vegetarian este bine sa aflati dinainte câteva lucruri importante.
Motivatie
Multi doresc sa slabeasca sau sa-si imbunatateasca sanatatea. Altii nu mai doresc sa consume carne, de teama unor boli care pot fi contractate prin consumul acesteia: salmonela, antrax, boala vacii nebune etc. Altii din motive religioase sau spirituale (cazul yoghinilor). Multi pur si simplu nu suporta gustul carnii.
Clasificare
Regimul urmat de persoane care nu consuma deloc produse de origine animala este unul strict vegetarian. Dieta acestora este formata numai din fructe, legume, seminte etc. Lacto-vegetarienii sunt cei care consuma, pe lânga produsele de origine vegetala, si lactate. Mai exista o categorie care consuma in plus si oua. Cei care consuma doar carne de peste sau carne de pui si nici un alt fel de carne pot fi considerati dintr-o anumita perspectiva semivegetarieni.
Avantaje
Dietele vegetariene sunt slabe in grasimi, colesterol sau proteine de origine animala si contin foarte multe vitamine si minerale. Riscurile de obezitate, boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala, osteoporoza sau cancer (in special cancer la plamâni sau colon) sunt mult mai reduse.
Vegetalele contin proteine in cantitati suficiente pentru a asigura necesarul unui organism sanatos. De exemplu, rosiile contin 11%, portocalele 8%, fasolea 26% etc. Regimul vegetarian satisface nevoile copiilor si tinerilor, stând la baza unei cresteri si dezvoltari normale.
Sanatate
Eliminând carnea nu inseamna ca aveti obligatoriu si o dieta sanatoasa, mai ales daca veti inlocui carnea cu brânza foarte grasa sau uleiuri vegetale. Prin urmare, puteti sa nu consumati deloc carne si cu toate acestea sa consumati o mare cantitate de calorii de proasta calitate. Un regim vegetarian sanatos poate sa asigure toate elementele nutritive necesare organismului. O exceptie poate fi considerata vitamina B12, care se gaseste in produsele de origine animala. Calciul, de asemenea, se gaseste in cantitati mai mici, cele mai bune surse fiind fasolea si sucul de portocale.
Renuntare
Unii oameni decid sa renunte pur si simplu la regimul de masa obisnuit in favoarea unei diete vegetariene, altii o fac gradual. Puteti consuma câte o zi sau doua pe saptamâna, timp de o luna, numai vegetale, apoi treptat sa mariti numarul de zile. Puteti sa eliminati carnea din cele mai multe mese zilnice sau sa o consumati foarte rar.