6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConcediile medicale se platesc prin CAS

Concediile medicale se platesc prin CAS

De la 1 ianuarie, plata concediilor medicale si a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se face prin intermediul caselor de asigurari de sanatate, conform OUG nr. 158/2005, in baza protocolului semnat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.


Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustine ca, potrivit noilor reglementari, de aceste facilitati beneficiaza anumite categorii de persoane. „Au dreptul la concedii medicale si la indemnizatii de asigurari sociale de sanatate persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu; persoanele care desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului; membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti; persoanele care beneficiaza de drepturi banesti din bugetul asigurarilor pentru somaj; asociati, comanditari sau actionari, daca nu sunt pensionari; administratorii sau managerii care au incheiat contract de administrare ori de management, daca nu sunt pensionari; membri ai asociatiei familiale, daca nu sunt pensionari; persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, daca nu sunt pensionari; pensionarii de invaliditate gradul III si pensionarii nevazatori, daca sunt membri ai unei asociatii familiale ori sunt persoane autorizate sa desfasoare activitati independente“, a precizat ec. Aura Gabriela Militaru.


Concedii medicale, fara stagiu de cotizare


Incepând cu 1 ianuarie 2006, cota de contributie a angajatorilor pentru plata concediilor medicale si a indemnizatiilor de asigurari de sanatate este de 0,75%, aplicata la fondul de salarii realizat sau, dupa caz, la indemnizatia de somaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Potrivit reprezentantilor CAS Dolj, cota de contributie trebuie platita de AJOFM pentru someri si de angajatori pentru salariati.


„Persoanele fizice sau juridice au obligatia sa calculeze si sa vireze CAS Dolj cota de contributie si, totodata, sa anunte lunar schimbarile de natura sa modifice elementele de calcul pentru plata contributiei. Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare“, a mai spus Gabriela Militaru.


Stagiul de cotizare


Stagiul minim de cotizare este de sase luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Asiguratii au dreptul la concedii medicale si la indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA.


Daca angajatorul isi inceteaza activitatea legal, aceste obligatii se achita de CAS Dolj, sumele urmând sa fie recuperate de la angajator. Calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical, care se prezinta platitorului pâna la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS