Cel putin o persoana din zece va suferi de ulcer de-a lungul vietii sale. Fie ca este localizat la nivelul stomacului sau al duodenului, pentru ca tratamentul sa dea rezultate trebuie sa renuntam la anumite alimente care pot face foarte mult rau.
Alimentatia corecta este un mijloc terapeutic important, in cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.
Medicii specialisti considera ca o componenta importanta o constituie orarul meselor. „Luati cel putin trei mese pe zi, nu sariti peste ele (sunt de preferat cinci – sase mese, dar mai reduse cantitativ), mâncati in liniste si fara graba, mestecati bine hrana si nu serviti alimentele prea reci sau prea fierbinti.
Preparati alimentele prin fierbere, inabusire sau la gratar, in nici un caz prin prajire“, sustine dr. Christina Pritulescu, medic primar boli interne la Policlinica ELGA din Craiova.
Permise
Dr. Pritulescu considera ca in dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse urmatoarele alimente: carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab, sunca slaba, parizer, crenvursti, legume bine fierte sub forma de pireuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smântâna, unt, brânza proaspata de vaci, cas, urda, oua proaspete fierte moi sau sub forma de ochiuri românesti, ulei, fainoase – gris, orez, paste fainoase, pâine veche de o zi, biscuiti, dulciuri sub forma de budinci sau prajituri cu aluat uscat, fructe dulci si bine coapte (fara sâmburi si coji), ceaiuri de menta, musetel, sunatoare, tei, apa minerala plata, sucuri crude de morcovi, mere, piersici.
Interzise
Sunt interzise alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, bauturile carbogazoase, bauturile acre sau fierbinti, carnea grasa sarata, afumata sau preparata prin prajire, pestele gras, sarat, afumat, conservele de peste, brânzeturile fermentate, sarate, afumate, laptele batut, iaurtul, untura, slanina, rântasurile, maioneza, pâinea moale, prajita, pâinea neagra, pesmet prajit, dulciurile concentrate (marmelada, dulceata, ciocolata, aluaturi dospite proaspete, foietaje), zarzavaturile crude fibroase, cu celuloza dura (castraveti, ridichi, sfecla, varza alba, fasole uscata, linte, vinete, rosii), ceapa, usturoi, ardei iute, fructe crude sau acre, nuci, alune, migdale, condimente iuti si iritante (piper, boia, hrean, mustar, otet).