Medicii specialisti sustin ca o dieta saraca in grasimi poate preveni declansarea bolilor cardiovasculare. Colesterolul, dusmanul numarul unu pâna nu de mult, este indispensabil pentru functionarea organismului, cu conditia sa nu depaseasca anumite limite.
Consumul in exces de carne, grasimi si dulciuri a dus la cresterea numarului afectiunilor cardio-vasculare (in special ateroscleroza), respectiv a numarului deceselor provocate de aceste maladii. Medicii au lansat deja un semnal de alarma, iar in prezent se tinde spre o dieta naturista saraca in grasimi, dar care sa nu le suprime. „Organismul isi sintetizeaza o parte din colesterolul necesar metabolismului, iar restul este asigurat prin alimentatie. Excesul sau lipsa lui din organism sunt la fel de periculoase. El contribuie la metabolizarea carbohidratilor, intra in componenta tuturor membranelor din organism, este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini, iar cel existent in piele este convertit, sub actiunea razelor de soare, in vitamina D“, sustine dr. Delian Ionescu, medic medicina generala in cadrul Policlinicii ELGA din Craiova.
Alimente bogate in grasimi
O buna alimentatie nu inseamna deloc o alimentatie fara grasimi, ci din contra. Pentru o alimentatie echilibrata este bine sa introducem in dieta alimente ce contin grasimi nesaturate (cu un continut redus de colesterol), cum ar fi: pestele gras (somon, hering), untura de peste, ficat de gâsca sau rata, uleiuri polinesaturate (rapita, floarea-soarelui, porumb) si uleiuri mononesaturate (masline, alune).
Carnea grasa, mezelurile, untul, galbenusurile de ou si produsele de patiserie sunt alimente cu continut ridicat de colesterol si ar trebui consumate cu precautie. O serie de grasimi vegetale – uleiul, nuca de cocos si untul de cacao (component al ciocolatei) – contin de asemenea mult colesterol si ar trebui evitate. In acelasi timp, exista o serie de factori care duc la cresterea nivelului de colesterol: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului inconjurator.
Cum reducem colesterolul
Francezii au gasit insa o cale de a contracara efectele colesterolului, adaugând la o masa copioasa doua-trei pahare de vin rosu. Vinul rosu contine polifenoli, substante cu efect antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din corp raspunzatori de declansarea maladiilor cardiovasculare.
Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol se numara: cerealele complete, care permit evacuarea colesterolului in exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul.
Licopenul continut in tomate este, de asemenea, un antioxidant foarte eficient, mai ales daca tomatele sunt fierte.
Fructele si legumele contin si ele principalele vitamine antioxidante (provitamina A, vitamina C si vitamina E), iar uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului sanguin.
Greutatea ideala
Conform datelor oferite de autori americani ( L.Tierney, S. McPhee, M. Papadakis, 2001), greutatea ideala a persoanelor sanatoase, peste 15 ani, cu o activitate fizica medie, in functie de inaltime, ar fi urmatoarea :
Pentru barbati: 15-18 ani (176 cm si 66 kg), 19-24 ani (177 cm si 72 kg), 25-50 ani (176 cm si 79 kg), peste 51 ani (173 cm si 77 kg)
Pentru femei: 15-18 ani (163 cm si 55 kg), 19-24 ani (164 cm si 58 kg), 25-50 ani (163 cm si 63 kg), peste 51 de ani (160 cm si 65 kg).