3.4 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateChirurgie de o zi la Craiova

Chirurgie de o zi la Craiova

Interventiile chirurgicale „la minut“ au inceput sa devina un lucru normal si in Craiova. Varice, hemoroizi, fistule anale, hernii sau chiar anumite tipuri de tumori sunt operate cu ajutorul celor mai moderne tehnici, pacientul putând pleca acasa pe propriile picioare in aceeasi zi.


Centrul Medical 3M din Craiova este una dintre putinele unitati sanitare din Dolj care efectueaza extirpari de hemoroizi si operarea varicelor prin alte metode decât cele chirurgicale obisnuite. „Extirparea hemoroizilor se face utilizând ligaturi elastice. Pentru aceasta nu este necesara anestezia, iar bolnavul nu trebuie internat, putând pleca acasa in câteva ore de la efectuarea operatiei. Utilizam in premiera la Craiova metoda Angelescu de operare a varicelor. Interventia se face cu anestezie locala si consta in efectuarea unor incizii mici, transversale, utilizând in loc de ata chirurgicala agrafe metalice. Bolnavul poate pleca la o ora dupa interventie si va reveni in clinica dupa aproximativ 36 de ore pentru extragerea agrafelor“, a sustinut prof. dr. Nicolae Manescu.


Mici interventii pentru diverse afectiuni


Clinica are si avantajul ca poate oferi o alternativa bolnavilor care doresc sa se opereze in alt loc decât in Spitalul de Urgenta Craiova. Pastrând proportiile, bineinteles. Deocamdata, in cadrul centrului se pot efectua mici interventii de chirurgie, indeosebi din sfera chirurgiei plastice si estetice (liposuctii de abdomen, coapse, genunchi, gambe si brate, extirpari de tumori de piele, cicatrice si tatuaje), chirurgie generala (varice, hemoroizi, fistule, fisuri anale, hernii si eventratii), chirurgie ortopedica, chirurgie ORL si chirurgie ginecologica (chiuretaje obisnuite si bioptice, electrocauterizari si excizii de col, montarea steriletului, extirparea polipilor de col uterin).


Centrul medical dispune de ambulator si stationar cu trei saloane (cu 14 paturi, din care noua cu profil de chirurgie si cinci pentru terapia durerii), cabinet de consultatii, sala de asteptare si doua grupuri sanitare cu acces separat. Centrul mai cuprinde bloc operator (sala de operatii, salon preoperator si salon de postanestezie), compartiment de sterilizare, sala de pansamente aseptice. La subsol sunt amenajate doua saloane cu profil de terapie a durerii, reflexoterapie si acupunctura.


Personalul medical este format din medici cu experienta: prof. dr. Nicolae Manescu, dr. Paul Manescu, dr. Horia Pârvanescu, dr. Dumitru Raducanu, dr. Cornel Nicolescu, dr. Cristian Surlin si dr. Victor Marcusanu.


Tehnologie spatiala


Aparatul de investigatii diagnostice psiho-fizice OBERON aflat in dotarea Centrului 3M este un dispozitiv inventat de rusi in cadrul programului de cercetari spatiale, cu ajutorul lui fiind investigati cosmonautii inainte de plecarea in misiuni. Prof. dr. Nicolae Manescu sustine ca aparatul poate diagnostica cu precizie foarte mare aproape orice tip de afectiune, incluzând la un loc calitatile unui tomograf, aparat RMN si ecograf (asigurând insa o expunere la radiatii mult mai scazuta decât in cazul altor aparate), si poate totodata indica si o linie de diagnostic corespunzatoare. Costul unei investigatii cu acest aparat poate ajunge la 150 RON, in cazul investigarii complete a organismului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII