Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta erbacee care isi are originea in Asia. Radacina are un gust placut fiind folosita de sute de ani in gastronomia chineza. Ghimbirul a cucerit si bucataria europeana, ca un condiment picant, asemanator piperului, apoi a patruns in cosmetica si, mai nou, este utilizat in scopuri terapeutice. Dupa 1989, a inceput sa fie cunoscut si in România, o data cu patrunderea produsului pe piata.
Ghimbirul da o aroma placuta ceaiului, fructelor, mazarii, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Se foloseste la pasta de soia, ardei rosii, vinete, broccoli, varza de Bruxelles etc.
Terapie
Calitatile terapeutice recomanda ghimbirul ca revigorant si vasodilatator. In functie de cantitatea de ghimbir consumata, acesta poate avea efect constipant sau laxativ. Ghimbirul calmeaza durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, stimuleaza pofta de mâncare, neutralizeaza toxinele, este sudorific, ajuta la ingrijirea parului (contra matretei). Curata intestinul si elibereaza de secretii plamânul, ajuta in astm. Are calitatea de a feri de raul de mare, ameteli, vertijuri, greturi.
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gâtului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3.000 de ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.
Preparate
Siropul, obtinut prin macerare la rece din radacina cu zahar invertit, se gaseste in comert. Ghimbirul are efecte de dinamizare a functiei sexuale fiind, daca se poate spune asa, echivalentul de origine vegetala al Viagrei. Siropul de ghimbir are de altfel efecte de tonifiere a intregului organism, facându-l capabil sa reziste la efort fizic prelungit. Este de asemenea eficient in cazuri de infectii virale ale aparatului respirator, gripa, ajutând la scaderea febrei de intensitate moderata. Produsul este contraindicat persoanelor care sufera de diabet.
Decoctul se prepara dintr-o lingurita de bucati de radacina de ghimbir la o cana de apa. Se fac mai multe bai de gura caldute pe zi, in cazuri de abces dentar.
Ceaiul se prepara din 375 ml de apa fiarta la care se adauga 10 g ghimbir proaspat, taiat feliute, si doua lingurite de zahar brun, lasându-se la fiert inca zece minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi, in crizele de migrena.
Dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3
Dinamizeaza simturile
Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire. Industria cosmetica a lansat o gama variata de asemenea produse care, pe de o parte, hranesc epiderma si ii confera finete si suplete iar, pe de alta parte, revitalizeaza muschii, potenteaza acuitatea simturilor, având efect afrodisiac.