-3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMasa de Paste nu trebuie sa se incheie la spital

Masa de Paste nu trebuie sa se incheie la spital

Sarbatorile de Paste sunt asteptate cu nerabdare de fiecare dintre noi. Uneori insa bucuria unor astfel de momente poate fi umbrita de evenimente neplacute. In aceasta perioada sunt din pacate destul de frecvente bolile digestive cauzate de consumul exagerat de produse animale (carne, oua, grasimi), ori dulciuri concentrate, abuzul de cafea, bauturi acidulate sau cofeinizate si, nu in ultimul rând, fumatul excesiv.


Riscurile sunt foarte mari mai ales in cazul celor care sufera de anumite boli cronice: digestive (gastrice, hepato-biliare, pancreatice), renale sau cardio vasculare (hipertensivi, bolnavi de cardiopatie ischemica) si diabetici. Exista riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare, a bolilor diareice, in general.


Fara excese


Cu conditia sa respectam câteva reguli elementare, se poate mânca sanatos atunci când masa este incarcata cu preparate diverse si apetisante. Iar ca sa nu ajungem la spital trebuie sa ne ferim de excese si sa o luam progresiv cu bunatatile. Incepem cu o salata de cruditati, apoi gustam câte putin din antreuri. Inainte de a trece la felul urmator este bine sa luam o pauza de zece minute. Friptura de miel, ouale rosii si preparatele din oua (de la aperitive pâna la desert) nu lipsesc de pe masa de Paste. Nutritionistii sustin ca daca este consumata cu prudenta, carnea nu este atât de rea pe cât se spune. Mai ales daca este slaba si preparata la gratar sau la cuptor.


Abuzul de oua rosii si friptura de miel grasa sau preparata necorespunzator pot creste nivelul colesterolului si riscul de afectiuni cardio-vasculare. Iar tendinta de a mânca mai gras si mai picant decât de obicei provoaca disfunctii ale ficatului, pancreasului si vezicii biliare.


Sfaturi


1. Nu consumati dulciuri imediat dupa friptura. Din cauza grasimilor, oualor si zaharurilor concentrate pe care le contin, ele pot provoca indigestii, colici biliare sau pancreatite.


2. Pentru a evita cresterea colesterolului sanguin si aparitia diabetului zaharat este bine ca intre mese sa se consume fructe crude. Pentru a preveni indigestiile sau migrenele suparatoare, foarte bune sunt merele ori ananasul crud si o bautura amara (ceai sau cafea) care in cantitate moderata, dupa masa, are efect de stimulare a digestiei.


3. Carnea necesita o perioada mai lunga de digestie decât celelalte alimente, de zece pâna la 15 ore. Pentru a usura digestia putem adauga la friptura o salata de cruditati. Pentru hipertensivi se recomanda salata fara sare si alte condimente.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS