Toate farmaciile din Craiova au semnat contracte de finantare cu Casa de Asigurari de Sanatate Dolj pentru bolile cronice, desi au sustinut ca acest lucru le dezavantajeaza. Potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, singurul câstig pe care il are o farmacie in urma distribuirii acestor medicamente, respectiv adaosul comercial, a fost diminuat de la 7% la 2%. „Farmaciile care au vrut sa intre in relatii contractuale au negociat direct adaosul cu Casa de Asigurari de Sanatate. Anul acesta Casa a negociat mai bine, iar noi a trebuit sa ne multumim cu mai putin“, a declarat Elena Calin.
Motivul pentru care farmaciile s-au inghesuit sa nu piarda contractele pentru boli cronice ar fi faptul ca si asa contractul este destul de multumitor, având in vedere ca o crestere a adaosului comercial s-ar fi facut, dupa cum a spus Elena Calin, pe seama scaderii plafonului la medicamente, ceea ce ar fi fost un inconvenient mult mai mare pentru farmacisti.
Din luna mai, in baza normelor metodologice la contractul-cadru, numarul bolilor cronice pentru care farmaciile cu circuit deschis elibereaza medicamente gratuite si compensate a crescut de la 4 la 11. Astfel, bolnavii vor gasi in farmaciile cu circuit deschis medicamente pentru stari posttransplant, hepatita virala cronica, poliartrita reumatoida, boli psihice, hepatite cronice B si C, ciroza hepatica, artropatie psoriazica, spondilita anchilozanta, proceduri interventionale percutante, numai dupa implantarea unei proteze endovasculare – stent, boala Gaucher, bolile oncologice (pentru tratamentul adjuvant cu analgezice) si accident vascular cerebral ischemic.