Examinarea ecografica nu este dureroasa, nu necesita anestezie, spitalizare sau o pregatire deosebita din partea pacientului. Medicul pune pe piele o sonda, pe care o deplaseaza pe traiectul arterei sau segmentului examinat. Investigatia dureaza putin si nu are nici un efect secundar.
Ecografia este o tehnica imagistica larg utilizata care foloseste pentru diagnostic ultrasunetele. Principiul de baza este cel al radarului (sonarului), adica emiterea unui semnal de ultrasunete care intâlneste diferite tesuturi. Acestea vor reflecta semnalul care va fi prelucrat si transformat in imagine alb-negru pe ecranul monitorului.
Ecografia este utilizata in aproape toate domeniile medicale: medicina interna, cardiologie, neurologie, urologie, boli de nutritie, reumatologie, chirurgie, obstetrica-ginecologie etc.
Prin ecografie se investigheaza ficatul, vezicula si caile biliare, pancreasul, splina, rinichii, uretre si vezica, cavitatea peritoneala si caile digestive, spatiul retroperitoneal, torace, pelvis, evolutia sarcinii, tiroida, sânul, aparatul cardiovascular, prostata.
In timpul sarcinii, ecografia este o procedura de evaluare a fatului, placentei si lichidului amniotic, fiind utila pentru depistarea situatiilor de risc si anomalie ale sarcinii, dar si pentru inregistrarea primelor imagini si filme ale copilasului.
Ecografia Doppler
Introducerea metodei Doppler pulsatil sau color si sondele endocavitare au marit precizia de diagnosticare a ecografiei.
Ecografia Doppler permite evidentierea unui flux de sânge, urina sau orice alt fluid, inclusiv ascultarea semnalului emis de fluidele examinate. Imaginea si sunetele sunt proiectate pe un monitor si se pot imprima pe hârtie.
Ecografia Doppler permite vizualizarea unei structuri anatomice (inima, artere, vene), la fel ca la orice ecografie, in vederea identificarii anomaliilor functionale. In neurologie, examenul Doppler permite studierea miscarilor sângelui in creier. In oftalmologie, sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera principala a retinei, putând depista o tromboza de vena retiniana oftalmica. In afectiunile membrelor, ecografia Doppler este utila pentru diagnosticul arteritelor, al trombozelor venoase, afectiunilor reumatice sau a celor tumorale.
Prin urmare, de acest tip de ecografie pot beneficia bolnavii cu diverse patologii: arteriopatii periferice, suferinte venoase periferice, patologie carotidiana si vertebrala, patologie tumorala diversa, patologie hepatica, biliara, gastro-intestinala, urogenitala etc.
Dr. Christina Lidia Teodora Pritulescu, medic primar boli interne, competenta Ecografie, Doppler vascular, Policlinica ELGA Craiova