1.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMilioane de bebelusi mor din lipsa asistentei medicale

Milioane de bebelusi mor din lipsa asistentei medicale

Doua milioane de copii din tarile sarace sau aflate in proces de dezvoltare mor in fiecare an, in primele 24 de ore de viata, din lipsa celor mai simple proceduri de ingrijire medicala, cum ar fi administrarea unui vaccin antitetanos sau asistarea la nastere de catre persoane calificate, se arata intr-un raport publicat de organizatia caritabila „Salvati Copiii“.


Dupa cum informeaza site-ul Reuters.com, in acest raport, intitulat „Statutul Mamelor Lumii in 2006“, reprezentantii organizatiei mentionate sustin ca, luând in calcul peste zece milioane de copii mai mici de cinci ani care mor anual, aproximativ unul din cinci inceteaza din viata in primele 24 de ore de la nastere.


„Primele ore, zile sau saptamâni din viata bebelusilor sunt critice. Cu toate acestea, sunt foarte putini nou-nascuti in tarile sarace care beneficiaza de un tratament medical corect in aceasta perioada extrem de vulnerabila. Cele mai simple masuri de ingrjire pot decide intre viata si moarte“, se arata intr-o declaratie a directorului organizatiei „Salvati Copiii“, Jasmine Whitbread.


Potrivit sursei citate, in raport se mentioneaza ca majoritatea deceselor in cazul nou-nascutilor sunt provocate de infectii, greutatea prea mica sau diverse complicatii la nastere, cauze care ar putea fi indepartate cu ajutorul unor masuri de minima ingrijire.


Asistenta la nastere lasa de dorit


Organizatia „Salvati Copiii“ a descris numarul mare de decese la nou-nascuti drept „una dintre cele mai neglijate probleme de sanatate la nivel mondial“, cerând guvernelor sa-si sporeasca sprijinul politic si financiar pentru a preveni o crestere a acestei rate.


„Tehnici simple si nu foarte scumpe, cum ar fi imunizarea femeilor impotriva tetanosului si asigurarea unui asistent bun la nastere, ar putea reduce rata deceselor imediat dupa nastere cu pâna la 70 de procente“, se mai arata in raportul citat.


De asemenea, reprezentantii organizatiei „Salvati Copiii“ sustin ca decesele la nou-nascuti sunt atât de frecvente in unele tari incât parintii amâna inregistrarea lor pâna când ajung la o vârsta intre o saptamâna si trei luni.


„Salvati Copiii“ a mai publicat, cu aceasta ocazie, o continuare pentru raportul „Mothers’ Index“, care se refera la cele mai bune tari in care femeile pot deveni mame. De aproape sapte ani, tarile scandinave domina acest clasament, lider fiind Suedia. Statele Unite si Marea Britanie ocupa impreuna locul al X-lea, in timp ce Niger se afla pe ultima pozitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS