4.2 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMortalitatea infantila, cea mai ridicata din Europa

Mortalitatea infantila, cea mai ridicata din Europa

Judetul Dolj detine o treime din numarul deceselor in rândul bebelusilor inregistrate in zona Olteniei. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj recunosc ca este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a mortalitatii infantile din România, dar sustin ca nu conditiile sociale sunt principalul motiv al acestei situatii. „Mortalitatea infantila este cauzata in primul rând de malformatiile congenitale, care provoaca decesul in primele sapte zile de viata. Aproximativ jumatate din decese sunt cauzate de afectiunile cailor respiratorii. Desi cele mai multe dintre afectiunile din aceasta ultima categorie pot fi tratate, dupa externare, din spital multe familii nu au conditii adecvate pentru ingrijirea copiilor. Sunt oameni, indeosebi in mediul rural, care traiesc in adevarate grajduri“, a spus dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct managementul asistentei medicale in cadrul DSP Dolj.


Popescu a mai spus ca nici conditiile din maternitatile doljene nu sunt prea bune, in ciuda imbunatatirii dotarilor, motiv pentru care mai mor copii la nastere, in special prematuri.


Viata la tara, la standarde africane


Situatia cea mai grava in România in ceea ce priveste mortalitatea infantila se intâlneste in judetele din nord-vest. Mortalitatea infantila ajunge aici si la 29 de decese la o mie de nascuti vii, cel mai mare numar de decese inregistrându-se in mediul rural, acolo unde unele mamele inca isi trateaza bebelusii cu leacuri babesti sau apeleaza la medic atunci când este prea târziu. Specialistii sustin ca rata mortalitatii infantile din aceste zone este cea mai ridicata din Europa, tara noastra fiind depasita la acest capitol doar de statele africane si de unele tari din Asia. Numarul mare de decese arata si faptul ca in România institutiile de ocrotire a copiilor si de educatie nu functioneaza sau nu isi fac datoria asa cum ar trebui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU