Florile de salcâm sunt folosite in medicina traditionala si in medicina naturista la tratarea herpesului, gastritelor si pentru restabilirea poftei de mâncare. Florile de salcâm au o aroma inconfundabila, care se considera ca ar avea efecte usor sedative asupra sistemului nervos, reducând starile de anxietate. Este vremea sa profitam. Plimbarile in padurile de salcâm sau aromatizarea cu flori asezate in incaperile in care dormim ne pot readuce linistea si calmul.
Florile e bine sa fie asezate intr-un colt al dormitorului, iar dupa uscare trebuie puse intr-un saculet de pânza pe care medicina populara ne sfatuieste sa-l asezam sub perna pentru a inhala mireasma in timpul somnului.
Retete utile
Maceratul la rece se obtine din doua lingurite de planta care vor fi puse intr-un pahar (200 ml) cu apa de izvor sau plata si vor fi lasate la macerat de seara pâna dimineata, când se filtreaza. Are efecte de calmare asupra sistemului nervos.
In acelasi scop se poate folosi si extractul de flori proaspete in miere, obtinut dintr-o lingura de flori de salcâm (tocate marunt) la trei linguri de miere. Florile se pun intr-un borcan cu capac, in care amestecul va sta vreme de aproximativ trei saptamâni. Dupa trecerea acestei perioade, se va obtine un fel de dulceata, parfumata, care conserva proprietatile odorizante si bioenergetice ale plantei. Din acest amestec se administreaza una-doua lingurite de trei-patru ori pe zi, timp de trei saptamâni.
Infuzia de flori de salcâm se obtine din una-doua lingurite de flori uscate la 250 ml de apa clocotita si este recomandata in gastrita hiperacida, dispepsie, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale.
Dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3