Insomniile temporare apar ca raspuns la stres sau la schimbare. Bolile acute, accidentele, interventiile chirurgicale ori chiar evenimente minore (vremea inchisa, examenele, calatoriile sau problemele legate de serviciu) pot provoca insomnii. In aceste cazuri, somnul normal revine aproape intotdeauna când se rezolva situatiile conflictuale aparute.
Jumatate din persoanele care lucreaza in ture de noapte adorm in timpul serviciului cel putin o data pe saptamâna. Aceste persoane sunt mult mai frecvent implicate in accidente de circulatie, deoarece ceasul lor biologic nu este reglat sa faca fata unor astfel de situatii, comparativ cu lucratorii din turele de zi.
Potrivit site-ului www.topmedici.ro, un studiu facut de japonezi arata ca diferite forme de tulburari de somn, incluzând si insomnia, apar foarte des in cazul persoanelor care lucreaza excesiv de mult la computer. De asemenea, oamenii care sunt prea solicitati la locul de munca prezinta frecvent tulburari de somn, cu tendinta de a se trezi mult mai devreme.
Sforaitul afecteaza somnul partenerului
Si stilul de viata poate contribui la tulburarile de somn. Se estimeaza ca zece la suta dintre cauzele insomniei cronice sunt rezultatul abuzului de substante, in special alcool, sedative, diverse droguri sau cafea. Alcoolul nu provoaca somnul. Dimpotriva, are tendinta de a fragmenta somnul si de a provoca mahmureala câteva ore mai târziu. La persoanele care consuma in mod frecvent bauturi alcoolice creste, de asemenea, riscul tulburarilor de somn. Alcoolicii sufera frecvent de insomnii, dupa ce inceteaza sa mai bea. Si nicotina poate cauza oboseala, iar intreruperea fumatului poate duce la insomnii tranzitorii. S-a constatat, de asemenea, ca renuntarea la fumat se face mai usor in cazul persoanelor care nu au probleme cu somnul.
Insomnia mai poate aparea in cuplurile in care unul dintre parteneri sforaie sau ca efect secundar al multor medicamente, inclusiv al preparatelor care contin cofeina si se elibereaza fara reteta. Multi adulti se plâng de faptul ca lumina, zgomotul si temperaturile extreme le cauzeaza insomnii.
Recomandari pentru combaterea insomniei
Daca insomnia persista mai multe nopti la rând, este cazul sa consultati un medic specialist. Nu trebuie in nici un caz sa recurgeti la automedicatie, chiar daca tratamentele moderne nu creeaza dependenta. In insomniile usoare este indicat sa nu se consume multe alimente la masa de seara, cafea, ceai sau Coca-Cola. Este bine sa evitati vizionarea filmelor de groaza si sa va culcati la ore potrivite, nici prea devreme, nici prea târziu. Cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse pe lânga corp. Se va evita pozitia culcat pe partea stânga. Pentru a avea un somn bun, puteti consuma inainte de culcare un pahar de lapte cald cu miere sau un ceai cu efect usor sedativ (radacina de valeriana, conuri de hamei, flori de lavanda, frunze de roinita, fenicul, flori de tei si de musetel, sulfina si maghiran), iar baia generala cu ulei de lavanda sau cu lemn de santal are un efect binefacator. Dormitorul trebuie sa fie bine aerisit.