Pe plan mondial, se considera ca E-urile sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie, iar consumul lor se crede ca duce la distrugerea sistemului imunitar si la aparitia de tumori benigne si maligne.
Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, când febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul „alimentul sanatos este cel nepreparat“ cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.
Atunci când consumam alimente trebuie sa tinem cont de „cantitatea zilnica acceptabila“. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kilogram de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.
Uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si, desi se iau multe precautii pentru a fi observate cât mai devreme, identificarea cauzei bolii sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, din cauza aditivilor. In acest punct, consumatorii, prin intermediul medicului lor curant, ar putea contribui la semnalarea efectelor nocive ale aditivilor.
Sfaturi pentru imbunatatirea alimentatiei
Câteva sfaturi utile pentru a evita efectele daunatoare ale consumului de alimente sau bauturi ce contin aditivi alimentari:
1. Incercati sa eliminati bauturile racoritoare acidulate, sintetice, cu mult zahar si aditivi. Inlocuiti-le cu sucuri naturale fara adaos de zahar, preparate din fructe proaspete, ceaiuri de plante.
2. Inlocuiti dulciurile cu fructe. Daca nevoia de a mânca dulciuri devine coplesitoare si obsedanta, mâncati uneori un patratel de ciocolata sau o bucatica dintr-o prajitura, dar nu mai mult.
3. Nu consumati zilnic sticksuri, cipsuri, biscuiti, napolitane. Inlocuiti aceste gustari cu fructe proaspete.
4. Daca obisnuiti sa mâncati mezeluri, renuntati la salam, parizer, cârnati, cremvursti care contin multi aditivi (E-uri) care ingrasa si afecteaza sanatatea.
5. Daca totusi doriti sa mâncati mezeluri, alegeti sunca slaba de Praga sau muschiul file, produse românesti preparate traditional. Consumati aceste produse ocazional si in cantitate mica.
6. O zi pe saptamâna este recomandat sa incercati sa mâncati numai fructe si sucuri naturale de fructe si legume. Este o metoda de detoxifiere si asigura vitaminizarea organismului. Completati aceasta dieta cu produse obtinute prin metode ecologice, care sunt adevarati „topitori de grasimi“ si care nu contin E -uri.
7. Suplimentii nutritivi din plante sunt foarte indicati pentru detoxifiere si aportul de vitamine si minerale.
Dr. Toma Eva – medic primar diabet – boli de nutritie, medic primar boli interne – Policlinica ELGA Craiova
Feriti-va de…
Provoaca tulburari ale starii de sanatate : E-240, E-241
Periculoase pentru sanatate : E-102, E-312, E-250, E-251, E-252, E-120, E-311, E-124, E-230, E-232, E-233, E-233
Provoaca tulburari digestive: E338 pana E341, E-221, E-222, E-223, E-407, E-224, E-226, E-153, E-450
Cancerigeni : E-210, E-211, E-212, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-131, E-142, E-239
Foarte cancerigen: E-123
Cel mai cancerigen : E-330
Distruge vitamina B12: E-220