Ciresele sunt printre primele fructe care ajung la maturitate pe la jumatatea lui mai, sezonul lor durând in jur de opt saptamâni.
Este bine sa profitam din plin si sa consumam cu incredere aceste fructe, bogate in elemente nutritive. Ciresele contin apa in proportie de 75 – 90%, zaharuri, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP), acid pantoteic, minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf, zinc, cupru, mangan).
Consumate zilnic, ciresele realizeaza o detoxifiere naturala a organismului, normalizând tranzitul intestinal. Au, de asemenea, efecte antioxidante, motiv pentru care se crede ca previn imbatrânirea.
Consumul de cirese remineralizeaza organismul, favorizeaza digestia, elimina sau limiteaza procesele inflamatoare, favorizeaza transpiratia, amelioreaza starile febrile. Cura de cirese este indicata si in afectiuni renale sau ale cailor urinare, anemie, boli cardiovasculare, artrite, ateroscleroza, colite, obezitate, hidropizie, celulita, hepatite cronice, litiaze biliare si renale si cuperoza. Sucul de cirese este, de asemenea, diuretic, laxativ, antiinflamator, remineralizant si un bun sedativ pentru stari nevrotice.
In afara sezonului, pot fi folosite cozile de cirese in ingrijirea infectiilor renale sau ale cailor urinare. Pentru aceasta se prepara un decoct dintr-o lingurita la o cana cu apa din care se beau doua – trei cani pe zi.