14.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateGripa aviara, un dusman de temut

Gripa aviara, un dusman de temut

O pandemie de gripa aviara este inevitabila. Când va avea loc? Specialistii spun ca poate izbucni chiar din acest moment. Daca nu vom fi pregatiti, efectele ar putea fi dezastruoase. Patru milioane de români ar putea muri in doar patru luni.


Pentru ca un astfel de scenariu sa nu devina realitate, lumea trebuie sa se pregateasca de lupta, specialistii mizând pe experienta capatata pâna acum. „Deja virusul a depasit bariera dintre specii. S-a transmis la oameni, feline, cai, porci. O pandemie in urmatorii ani este inevitabila. Virusul se raspândeste cu repeziciune, iar o mutatie genetica ii va putea permite sa se transmita cu usurinta de la om la om intr-o perioada foarte scurta“, a declarat joi dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals“ din Bucuresti, in cadrul unei intâlniri de lucru pe aceasta tema cu ziaristi si medici de sanatate publica din cadrul Autoritatilor de Sanatate Publica, organizata la initiativa Ministerului Sanatatii Publice.


Oamenii trebuie sa afle cum isi pot proteja viata


Singura modalitate de a lupta eficient cu gripa aviara o constituie educarea populatiei. Oamenii trebuie invatati cum sa se fereasca de imbolnavire. Desi România are o experienta in lupta cu gripa aviara, oamenii nu sunt informati in privinta riscurilor, iar daca afla le trateaza cu indiferenta din cauza problemelor sociale cu care se confrunta. „90 la suta dintre locuitori nu au acces la apa si canalizare. Este un lucru grav, pentru ca promiscuitatea favorizeaza transmiterea virusului. Cum sa-i spun eu omului ca trebuie sa se spele pe mâini si sa nu-si faca nevoile in spatele casei, daca nu exista canalizare si retea de apa potabila?“, a spus Adrian Streinu Cercel. Directorul Institutului „Matei Bals“ sustine ca o parte din vina pentru aceasta situatie o au primarii, care ar putea sa mobilizeze populatia la saparea santurilor de pe marginea drumului sau la alte lucrari de acest gen, necesare pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor.


Greul abia acum incepe


Alt pericol il constituie neglijenta, dupa cum s-a vazut si in cazul epidemiilor de la fermele avicole din judetul Brasov. „Este foarte important sa convingem oamenii sa priveasca acest subiect cu seriozitate, pentru a nu se mai intâmpla ce a fost la Brasov sau poate mai rau. Si trebuie sa inceapa cu schimbarea obiceiurilor. Sa nu mai lase pasarile pe ulita, sa curete gainatul din curte, sa se spele pe mâini dupa ce ating pasarile si sa anunte imediat autoritatile daca incep sa le moara pasari“, a spus dr. Doina Danes, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti.


România a trecut deja prin experienta mai multor valuri epidemice de gripa aviara la pasari si a invatat cum sa se lupte cu virusul ucigas. „Am inceput o lupta cu gripa aviara si abia am apucat sa ne obisnuim cu ea. Greul insa abia acum incepe. Virusul gripei aviare sufera mutatii genetice. Avem mijloacele materiale necesare si specialistii pentru a lupta, dar ne trebuie si sprijinul populatiei“, a concluzionat Adrian Streinu Cercel.


Carti de joc cu tematica aviara


Pentru a atrage populatia, participantii la intâlnirea de lucru au venit cu tot felul de strategii, unele mai interesante ca altele, de la impartirea de afise pe ulitele satelor la transmiterea de SMS-uri cu mesaje-cheie de genul: „Pasarile nu trebuie lasate libere pe strada sau ulita“.


Cea mai interesanta a fost insa ideea Ministerului Sanatatii de a organiza in perioada 7 august – 3 septembrie caravane cu teatru de papusi, in satele din intreaga tara. „Pe lânga piesele de teatru, prin care dorim sa ii invatam pe copii cum sa se fereasca de gripa aviara, avem pregatite si alte lucruri interesante, cum ar fi puzzle-uri, carti de joc si carti colorate, cu aceeasi tematica“, a spus dr. Rodica Costinea, director in cadrul Ministerului Sanatatii Publice.


Pesta aviara, alta denumire a gripei aviare


Gripa aviara nu este o boala noua. In mediul rural, pasarile mor de sute de ani din cauza acestei boli. Numai ca, pâna acum, boala era cunoscuta sub denumirea de pesta aviara. Boala nici nu a fost periculoasa pentru oameni, pâna in momentul in care virusul a suferit mutatii genetice prin contact cu virusul gripei umane. Astfel de mutatii genetice au dus la pandemiile de gripa care afecteaza omenirea la fiecare 40 de ani.


Se estimeaza ca un mutant ucigas va aparea in urmatorii ani, prin incrucisarea virusurilor gripei aviare cu virusul gripei umane. Specialistii sunt cu ochii pe H5N1 (cel mai periculos) si H7N7, doua tipuri de virusuri extrem de virulente, care au produs decese la om. Daca vor suferi mutatii, aceste virusuri s-ar putea transmite interuman cu mare usurinta.


Casa nu va imbolnaviti…


1. Spalati-va des pe mâini cu apa si sapun;


2. Nu puneti mâna pe pasarile bolnave sau moarte;


3. Spalati ouale cu apa si sapun imediat dupa ce le-ati luat de la magazin sau din cuibar;


4. Mergeti imediat la doctor daca ati atins o pasare bolnava si daca tusiti, aveti febra mare, respiratie grea sau stare generala proasta;


5. Pasarile de curte nu trebuie lasate libere pe strada sau pe ulita;


6. Ouale sau carnea de pasare pe care le mâncati trebuie sa fie foarte bine fierte sau prajite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII