14.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateToxina botulinica, un remediu la moda pentru riduri

Toxina botulinica, un remediu la moda pentru riduri

Tratamentul estetic cu toxina botulinica este unul dintre cele mai solicitate in intreaga lume. Pentru efectul rapid, simplitatea aplicarii, costurile accesibile si riscurile minore este preferat altor tratamente, cum ar fi liftingul sau peelingul.


Ridurile sunt semne ale timpului, lasate pe fata de contractura repetata a musculaturii. De fiecare data când râdem sau când ne intristam, muschii se contracta, lasând in timp urme pe fata noastra. Totusi, aparitia acestor semne de batrânete poate fi intârziata. Una dintre cele mai uzitate metode la ora atuala este injectarea cu toxina botulinica. Toxina botulinica este de fapt o substanta produsa de bacteria Clostridium Botulinum, un agent patogen care produce o forma grava de toxiinfectie alimentara numita botulism. Una dintre cele mai puternice otravuri a ajuns sa fie folosita in intreaga lume in scopuri cosmetice. Cantitatea folosita in cosmetica este insa atât de mica incât este tolerata foarte bine de organism.


Ridurile indicate pentru tratament


Toxina botulinica folosita in tratamentul cosmetic al ridurilor faciale hiperactive se numeste Botox in SUA si Dysport in Europa.


Cum actioneaza toxina botulinica? In momentul injectarii (nu este necesara anestezia) toxina inhiba transmiterea influxurilor nervoase asupra musculaturii din zona injectata, raspunzatoare de producerea ridurilor. Cu alte cuvinte, se produce o paralizie a muschilor respectivi. Muschii nu se mai pot contracta si atunci pielea ramâne intinsa si neridata. Pielea se destinde, iar ridul se sterge. Relaxarea musculaturii si pielea destinsa vor beneficia de oxigenare bogata, ceea ce va duce la o culoare mai aprinsa si mai luminoasa a pielii.


Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica poate intineri cu cinci, chiar zece ani. Rezultatele nu se vad insa imediat, ci abia dupa sapte – zece zile. Efectul injectarii se mentine o jumatate de an, dupa care este nevoie de repetarea tratamentului. Este eficient pentru tratarea ridurilor dintre sprâncene si celor de la coltul ochiului si mai putin indicat la nivelul barbiei si in jurul gurii.


Costuri


Tratamentul nu poate fi efectuat de alergici, bolnavii cu miastenia gravis, persoanele aflate in tratament cu antibiotice sau antiinflamatorii nesteroidiene, pe zonele inflamate, femeile insarcinate sau care alapteaza si minorii fara acordul parintilor.


Spre deosebire de alte metode chirurgicale estetice, tratamentul cu toxina botulinica este mai putin costisitor. O asemenea interventie costa intre 300 si 500 RON, pret care include controalele la medicul de specialitate, injectia, eventuale retusari, daca este necesar.


Interventia se poate face si in pauza de masa. Nu dureaza mai mult de 10 – 20 de minute, motiv pentru care nu influenteaza viata sociala.


Otrava in scopuri terapeutice


Toxina botulinica a fost folosita prima oara in scopuri terapeutice pentru corectarea strabismului in 1977 de catre un medic oftalmolog american, Alen Scott. De atunci se foloseste in intreaga lume pentru tratarea torticolisului, strabismului, spasmului facial, blefarospasmului sau altor afectiuni cu implicatii neurologice, dar in special pentru a trata semnele imbatrânirii, iar de curând si pentru a combate transpiratia excesiva la nivelul axilelor, palmelor si picioarelor. Din 1990 se foloseste in scopuri cosmetice, pentru tratarea ridurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS