14.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTranspiratia excesiva, impediment la locul de munca

Transpiratia excesiva, impediment la locul de munca

Chirurgii, violonistii, electricienii trebuie sa aiba mâinile uscate. Daca ati ales una dintre aceste categorii profesionale si suferiti de transpiratie excesiva, este cazul sa va reorientati profesional.


Transpiratia este un fenomen normal atâta timp cât nu este produsa in exces. In momentul in care simtim mai tot timpul cum curg apele pe noi, iar mirosul neplacut, oricât deodorant am folosi, ii incomodeaza pe cei din jur, atunci trebuie sa ne facem griji. Un medic specialist ne va spune ca suferim de hiperhidroza sau transpiratie excesiva si ne va spune ca un tratament pentru ameliorarea acestui proces fiziologic este absolut necesar.


Compozitie asemanatoare urinei


Transpiratia este produsa de glandele sudoripare, distribuite pe toata suprafata corpului, in special pe palme, talpi si in zona axilara. Sudoarea este formata din apa in care sunt dizolvate clorura de sodiu, uree, potasiu, materii grase, având o compozitie asemanatoare cu a urinei (de unde si mirosul caracteristic). Glandele sudoripare sunt distribuite pe toata suprafata corpului, insa in mod deosebit la nivelul talpilor, palmelor si in zona axilara. Transpiratia la nivelul palmelor si talpilor este bogata in apa si clorura de sodiu, in timp ce transpiratia la nivelul axilelor si in regiunile anala si genitala este vâscoasa si are un miros specific.


In mod normal exista variatii mari ale cantitatii de transpiratie produsa de un individ. Transpiratia este accentuata de exercitiile fizice, alcool, tabagism, meniuri condimentate si alimente ce contin cafeina, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge si stimularea actiunii glandelor sudoripare. Daca insa transpiratia devine aproape permanenta este un semn de hiperhidroza. Emotiile – teama, stresul, spaima – sunt de natura a declansa hiperhidroza, in special la nivelul mâinilor, picioarelor si axilelor.


Transpiratia palmelor, cosmarul chirurgilor


Tratamentul trebuie sa tina seama de caracteristicile fiecarui tip de hiperhidroza. Hiperhidroza axilara este declansata de stres si constituie un adevarat handicap mai ales pentru femei, prin aspectul inestetic si implicatiile asupra vestimentatiei.


Hiperhidroza palmara este deosebit de jenanta si poate fi declansata printr-o singura sugestie. Este incomoda, putând duce la incetarea activitatii in cazul unor categorii profesionale: chirurgi, violonisti, electricieni etc.


Un alt tip este hiperhidroza plantara (a talpii piciorului). In acest caz, talpa piciorului, daca este hiperhidratata, devine sensibila la presiunea mersului si poate dezvolta dermite de contact la diversi alergeni din incaltaminte (vopsele, lipiciuri, tanini). Piciorul capata un miros greu de suportat. Tratamentul este local, cu diverse solutii sau amestecuri de solutii cu efect antiperspirant si antimicotic (daca este cazul). In cazuri speciale se poate apela la tratamentul estetic, injectii cu toxina botulinica, iar, in cazuri severe, la interventie chirurgicala, simpatectomie.


Purtati incaltaminte din piele naturala


Persoanele cu hiperhidroza vor face zilnic unul-doua dusuri, sapunind in mod special mâinile, picioarele, axilele. Este extrem de eficient dusul cu apa rece. Trebuie in acelasi timp evitate alimentele condimentate, cafeaua, ceaiul, cola sau ciocolata. Deoarece picioarele sunt permanent umede, nu veti umbla descult pentru a va proteja de ciuperci sau bacterii. Actiunea bacteriana poate fi controlata cu ajutorul unui sapun special. Folositi ciorapi de bumbac, incaltaminte din piele naturala, lejera.


Dr. Mileva Câtu, medic primar dermato-venerologie, Policlinica ELGA din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS