12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMaghiranul stimuleaza digestia si calmeaza colicile

Maghiranul stimuleaza digestia si calmeaza colicile

Maghiranul (Majorana Hortensis) este originar din nordul Africii, de unde a ajuns acum câteva sute de ani si in Europa. La noi in tara se cultiva pe suprafete mari ca planta aromata, fiind un excelent condiment. De la maghiran se folosesc in scopuri terapeutice frunzele, tulpinile uscate si, mai putin, florile. Datorita uleiului volatil si vitaminelor C si A, stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mâncare si calmeaza colicile stomacale. Se recomanda in unele stari nervoase si mai ales in combaterea insomniilor. De asemenea, are insusirea de a mari diureza.


Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta uscata maruntita si se administreaza in functie de necesitati. Doua sau trei ceaiuri caldute, consumate zilnic, indulcite, sunt indicate pentru calmarea colicilor intestinale, stimularea digestiei si in gastrite hipoacide.


Cataplasme pentru tratarea colicilor


Maghiranul are, de asemenea, efect antibacterian, dezinfectant, calmant, antireumatic, antidepresiv, antistres, antiafrodiziac, fiind recomandat din acest motiv in cazuri de astm, bronsita, tuse, raceala, migrene, hipertensiune, insomnie, crampe menstruale, nervozitate, dureri, constipatie, gaze, colici, indigestie, lumbago, reumatism, artrita.


Are calitatea de a reduce tensiunea musculara, mareste pofta de mâncare, relaxeaza, tonifica, limpezeste mintea, reduce obsesiile, starile de isterie, furie si izolare. Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite folosirea preparatelor de maghiran. Copiilor mici nu trebuie sa le fie administrat ceai de maghiran. Pentru calmarea colicilor intestinale la copiii mici, se pot folosi cataplasme caldute cu frunze de maghiran aplicate pe abdomen.


Masaj revitalizant pentru par


Se freaca pielea capului cu infuzie de maghiran (20 g la un litru de apa), dupa spalarea parului. Efectele se vad dupa a doua sau a treia aplicare. Sau se poate folosi un amestec din flori de tei, busuioc, salcie, coaja de paducel, din care se prepara o infuzie. Aceasta se poate folosi pentru clatirea parului sau pentru energizarea organismului, caz in care infuzia se adauga in cada de baie.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sfântul Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS