Talpa gâstei (leonorus cardiaca) este o planta ierboasa, infloreste din iunie pâna in septembrie. In popor este cunoscuta sub diferite denumiri: creasta cocosului, iarba flocoasa, iarba de dat, laba lupului, lingorica, somnisor sau talpa lupului. Creste pe marginea drumurilor, prin locuri necultivate si printre ruine. Planta se culege in timpul infloririi, iar uscarea se face pe cale naturala, la umbra, in strat subtire, la o temperatura care nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius.
Talpa gâstei se foloseste in tratamentul bolilor de inima, având efect hipotensiv. Administrate intern, preparatele din aceasta planta au o actiune sedativa asupra sistemului nervos central. Sunt de asemenea utilizate pentru efectul lor cicatrizant si antiinflamator, la tratarea contuziilor, ranilor, arsurilor si durerilor reumatice.
Extractul este mai eficient
In scopuri terapeutice se poate folosi ceaiul, preparat dintr-o lingurinta de planta uscata la 200 ml de apa fierbinte. Mult mai eficiente decât ceaiurile sunt insa produsele concentrate din talpa gâstei. La plafar se gasesc capsule cu extract de talpa gâstei, la pretul de 60.000 de lei. Acestea se administreaza de trei ori pe zi, inainte de masa, pe o perioada de minimum doua saptamâni, in hipertensiune arteriala si afectiuni cardiovasculare (tulburari de ritm cardiac, accese de tahicardie paroxistica, fenomene degenerative cardiace, boli coronariene, cardiopatii ischiemice, afectiuni ale aortei, insuficienta miocardica dupa boli infectioase si angina pectorala). Este, de asemenea, recomandata administrarea preparatelor in tulburari de menopauza, insomnii (actioneaza ca sedativ al sistemului nervos central), astm bronsic. Cercetari relativ recente au stabilit si o actiune de imbunatatire a circulatiei la nivel cerebral, cu o mai buna oxigenare a celulelor nervoase, precum si actiune neta coronaro-dilatatoare. In afectiunile care raspund la administrarea de valeriana, Leonorus cardiaca are o actiune de trei ori mai puternica.
Tinctura
Deosebit de eficienta in tratament este si tinctura, obtinuta din partile aeriene, inflorite, ale plantei. Din acest preparat se ia câte o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, in cure de 30 de zile, de trei-patru ori pe zi. Administrata astfel, planta are efecte foarte puternice de reglare a ritmului cardiac, a presiunii arteriale, de reglare a activitatii nervoase, ajutând totodata si la reducerea starii de anxietate. Este o planta excelent tolerata in tratamentele de lunga durata care protejeaza inima si vasele.
Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3