11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHepatita, o problema de sanatate publica

Hepatita, o problema de sanatate publica

România se claseaza pe locul I in lume in privinta numarului de imbolnaviri. Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, in tara noastra exista doua milioane de purtatori cronici ai virusului Hepatitei B, ceea ce reprezinta 10% din populatie. La nivel mondial, doua miliarde de oameni au fost deja infectati cu virusul B, iar alte 200 de milioane cu virusul C.


Hepatita epidemica (icterul sau galbinarea) este o boala infectioasa cauzata de virusii hepatitei epidemice (A, B sau C). Infectia cu virus A se transmite de la o persoana la alta pe cale digestiva si provoaca imbolnavirea generala a organismului si, in special, a ficatului.


Infectia cu virusul B se transmite prin instrumente (ace, seringi) contaminate si nesterilizate, contact sexual cu o persoana infectata sau de la mama la fat prin sângele infectat. Alimentatia are un rol favorizant, abuzurile de mâncaruri grase si de bauturi alcoolice grabind aparitia bolii si predispunând la imbolnavirea ficatului. Boala incepe cu febra, frisoane, greturi, uneori urmate de varsaturi, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri musculare, oboseala, insomnii etc. Dupa patru-zece zile apare coloratia galbena la nivelul ochilor. Bolnavul se plânge de jena in regiunea ficatului, care este marit in volum. Urina se inchide la culoare, iar fecalele se decoloreaza. Diagnosticul este pus de medicul specialist infectionist, dupa efectuarea analizelor medicale. Spitalizarea este obligatorie pentru a intrerupe lantul transmiterii bolii.


 Vindecarea


Dupa trei-patru saptamâni de tratament, ficatul revine la dimensiunea normala. Ficatul este inca in faza de refacere, asa ca orice greseala in aceasta perioada (reinceperea prea devreme a activitatii, abuzuri sau greseli alimentare) poate provoca revenirea bolii care de data aceasta va evolua mai grav. Daca vindecarea nu este completa, boala se cronicizeaza si apare hepatita cronica sau temuta ciroza.


„Hepatita se transmite de la bolnav la omul sanatos pe diferite cai. Cea mai frecventa este aceea a mâinilor murdare. De aceea hepatita se mai numeste «boala mâinilor murdare». Alteori, prin alimente infectate, in urma atingerii cu mâna murdara. Mustele pot contribui si ele la raspândirea bolii, mai ales ca in prima parte a bolii virusul se elimina in cantitati mari pe cale intestinala“, sustine dr. Narcisa Dinica, sefa Biroului de promovare a sanatatii din cadrul ASP Dolj.


Hepatita B


Hepatita B, ca si Hepatita C, se transmite prin contact sexual, interplacentar sau prin ace si seringi nesterilizate. Hepatita B se poate vindeca sau poate evolua sever, uneori cu deces. La aproximativ 50% din persoanele infectate cu virusul Hepatitei B nu apar simptome. Mai exista si 10% dintre persoane la care infectia poate sa persiste pentru tot restul vietii. De aceea, aceste persoane trebuie sa faca tot posibilul pentru a nu transmite mai departe boala. Nu exista tratament pentru Hepatita B, dar prin vaccinare poate fi prevenita imbolnavirea.


Hepatita C


Hepatita C este cel mai grav tip de hepatita. Descoperita in 1989, boala a capatat o raspândire foarte mare in lume si in tara noastra, in special in rândul consumatorilor de droguri injectabile. „Chiar daca nu se transmite la fel de usor ca Hepatita B sau HIV, Hepatita C este de temut pentru ca 80% dintre persoanele infectate devin purtatori si sunt expuse riscului unor efecte grave pe termen lung, ca de exemplu ciroza sau cancerul hepatic“, considera dr. Dinica. Tratamentul cu interferon este eficient doar la 20% dintre bolnavi, iar un vaccin pentru prevenirea bolii nu exista. Asa ca singurele modalitati de prevenire sunt controlul sângelui si produselor de sânge, distrugerea materialelor sanitare de unica folosinta si educarea populatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS