11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025

Ce este cataracta

Orice ochi are un cristalin. Când acest cristalin se imbolnaveste (se opacizeaza) apare cataracta. Vederea este afectata, devenind din ce in ce mai slaba pe masura ce boala avanseaza.


Cataracta senila este cel mai frecvent tip. Apare la vârste inaintate, fiind cauzata de imbatrânirea cristalinului. Daca nu este operata, cataracta se agraveaza si duce la pierderea vederii.


Vederea poate fi redata doar printr-o interventie chirurgicala, in urma careia medicul specialist efectueaza un implant de cristalin. In prezent, cea mai folosita metoda de operare a cataractei este operarea cristalinului bolnav cu ultrasunete. Interventia dureaza 5 – 15 minute, in functie de complexitate, iar bolnavul isi recapata imediat vederea, in 95% din cazuri. Perioada de supraveghere postoperatorie este, de asemenea, mult diminuata, pacientul putând parasi clinica dupa câteva ore.


Corectarea vederii fara ochelari


La solicitarea bolnavului, medicul poate folosi in locul unui cristalin obisnuit unul cu putere de refractie diferita, astfel incât sa poata corecta viciile de refractie. „In cazul hipermetropiei, de exemplu, folosirea unui astfel de cristalin poate corecta defectul vizual. In general, când operam un bolnav ne gândim ca pacientul trebuie sa vada bine de departe, iar pentru aproape sa-i dam ochelari“, a sustinut dr. Georgeta Mercut, medic primar oftalmolog.


Pentru pacientii cu posibilitati financiare exista insa si posibilitatea corectarii deficientelor de vedere in timpul operatiei. Cristalinul ReStor este una din cele mai noi inovatii, cu ajutorul caruia persoana operata va putea sa citeasca fara sa foloseasca ochelari. Exista insa si bolnavi cu vicii de refractie, cum ar fi astigmatismul, care trebuie corectat si dupa interventie.


CAS compenseaza


CAS Dolj deconteaza manopera si pretul de referinta al cristalinului, de 2,4 milioane de lei. Un bolnav va trebui sa plateasca diferenta, cea mai ieftina lentila având pretul de patru milioane de lei. Ca sa obtina insa decizia pe baza careia CAS Dolj se angajeaza sa deconteze cele 2,4 milioane de lei, bolnavul va trebui sa astepte ca pentru orice dispozitiv medical, adica aproximativ un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS