Iedera a fost multa vreme considerata un simbol al fertilitatii si vietii vesnice. Popoarele lumii o venerau, admirându-i forta de a rezista verde indiferent de anotimp. Structura supla si incolacita i-a adus reputatia de simbol al feminitatii si al fertilitatii.
Iedera (Hedera Helix) este o planta care se foloseste tot mai mult in medicina naturista. Frunzele acestei plante contin zaharuri si saponine care ii confera proprietati antiseptice (distruge bacteriile si virusii) si antialergice. Produsele pe baza de iedera ajuta la eliminarea apei din corp, combat cu succes tusea, putând fi folosite si in tratamentul astmului bronsic.
Comprese cu decoct de iedera se pot aplica pe solduri si coapse in zonele afectate de celulita. Pentru ca tratamentul sa fie eficient este necesara schimbarea compreselor de cinci-sase ori la interval de o jumatate de ora si repetarea lui din trei in trei zile pâna la obtinerea rezultatelor. Decoctul se obtine prin fierberea unei cantitati de zece grame de frunze proaspete la un litru de apa timp de 15 de minute, se foloseste dupa racire. Frunzele de iedera se pot folosi ca atare, zdrobite. Cu ele se infasoara zona afectata, iar efectele vor aparea intr-o luna. In comert exista si creme pe baza de extract de iedera, indicate pentru estomparea vergeturilor si masaj anticelulitic.
Extractul ajuta la calmarea tusei
Iedera se poate folosi si sub forma de tinctura (400 g planta macerata timp de 12 ore in 200 ml alcool). Pentru tratamentul anticelulitic este recomandata aplicarea unor comprese cu tinctura diluata in apa in raport de 1 la 25. Tinctura sau extractul de iedera are efect in calmarea tusei, in nevralgia sciatica, intercostala si de trigemen. Contribuie la scaderea apei din tesuturi, motiv pentru care poate fi folosita cu succes in tratamentul obezitatii. Aplicata extern este eficienta de asemenea in migrene, dureri reumatice, tratarea inflamatiilor, ulceratiilor si chiar a râiei.
Uleiul de iedera se prepara din frunze proaspete maruntite care se lasa la macerat in ulei de masline timp de 48 de ore. Dupa baie inainte ca porii sa se inchida se poate folosi prin masare pe zonele afectate de celulita.
Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3
Iedera, otravitoare
Tineti produsele pe baza de iedera departe de copiii mici. Fructele si frunzele de iedera produc alergii daca sunt inghitite si pot fi otravitoare pentru animalele de companie (pisici).