4.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHerpesul, o viroza suparatoare

Herpesul, o viroza suparatoare

Herpesurile sunt basicute sau ulceratii care apar pe buze, nas sau in imediata apropiere a acestora. Ele sunt cauzate de obicei de virusii herpes simplex de tip l. Un herpes nu numai ca arata dezagreabil si da senzatii foarte neplacute, dar este si contagios.


Infectarea cu virusul herpetic se poate face prin contact direct cu un herpes, cu lichidul dintr-un herpes sau cu saliva unei persoane care are o astfel de leziune. De aceea este bine sa fiti foarte atenti pentru a evita transmiterea infectiei altor persoane. Nu sarutati pe nimeni daca aveti un herpes, schimbati-va zilnic prosopul, incercati sa nu atingeti herpesul, iar daca il atingeti, spalati-va pe mâini cât mai repede. Evitati sa va atingeti ochii, pentru ca exista riscul sa provocati o infectie herpetica grava a ochiului.


De obicei, exista semne prevestitoare ale eruptiei: mâncarime si usturime, fierbinteala locala, durere si iritatie. Peste o zi sau doua apare o basicuta care creste, dupa care, treptat, se acopera cu o crusta si se usuca. Multe herpesuri dispar intr-o saptamâna cu sau fara tratament. Daca luati masuri de indata ce simtiti senzatia de usturime sau fierbinteala locala care anunta aparitia unui herpes, puteti preveni infectia.


Dupa o prima infectare fie se instaleaza imunitatea fata de o infectie ulterioara, fie virusul ramâne in stare latenta in piele pâna la o noua reactivare. Factorii declansatori ai unei noi eruptii pot fi: expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, lumina solara puternica, raceala, stresul, oboseala si extenuarea, menstruatia, alimentatia deficitara.


Puteti preveni herpesurile stimulându-va imunitatea. Mâncati sanatos, punând accent pe o dieta variata, cu alimente bogate in nutrienti, echilibrata. Dormiti suficient si faceti exercitii fizice in fiecare zi.


Leacuri din camara


Incepeti tratamentul cât mai devreme posibil. Iata si câteva leacuri din camara utile in vindecarea herpesurilor. De indata ce simtiti primele simptome, aplicati pe locul respectiv un pliculet umed de ceai negru, un tampon muiat in alcool sau cafea neagra rece sau pur si simplu aplicati un cub de gheata. Remediile care contin galbenele sunt antiseptice, ajutând la stoparea infectarii cu bacterii a pielii crapate din cauza unui herpes. Cu un tampon de vata aplicati pe zona putina tinctura diluata sau ceai rece de galbenele. Vitaminele A si E pot fi folosite la fel, in scop curativ. Intepati o capsula uleioasa cu vitamina A si E si lasati continutul sa cada pe herpes. Remediile bazate pe echinaceea sunt un tonic traditional pentru sistemul imunitar: tablete, tinctura sau ceai de echinaceea.


Daca herpesul nu se vindeca intr-o saptamâna, daca eruptiile sunt frecvente sau grave, daca apare o durere oculara sau fotofobie (sensibilitate dureroasa la lumina), apelati de urgenta la medic.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU