Bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala foarte grava care omoara zilnic aproximativ 250 de oameni. Potrivit site-ului www.topsanatate.ro, in toata lumea se desfasoara zilele acestea campanii de prevenire a acestei imbolnaviri care afecteaza in special fumatorii, de aceea se numeste si „boala fumatorilor“. Studiile au demonstrat ca pâna si fumatul pasiv creste riscul de aparitie al bolii cu 30%. Orice fel de fum, cel de la sobe, furnale sau poluarea mediului, daca actioneaza persistent, poate duce la bronhopneumopatie obstructiva cronica.
Bronhopneumopatia obstructiva este o boala a plamânilor. Caile aeriene se ingroasa, se obstrueaza, se umplu de mucozitati, iar respiratia devine greoaie. O data ajunsa in faza cronica, boala nu mai poate fi vindecata, iar tratamentul poate doar sa amelioreze simptomele.
Simptome
Boala incepe prin dificultati usoare de respiratie, la efort sau doar in anumite pozitii ale corpului, tuse care nu se remite…, iar daca in aceasta perioada pacientul ignora simptomele si nu merge la medic pentru a fi tratat, boala se agraveaza. In stadiile avansate, bolnavul nu mai poate face eforturi mici, cum ar fi imbracatul dimineata sau coborâtul unei scari.
Tuseste din ce in ce mai frecvent, expectoreaza din ce in ce mai mult, iar noaptea se trezeste pentru ca nu mai poate respira. Bolnavul se transforma treptat intr-un invalid. Tratamentul (administrarea de medicamente, sirop sau spray inhalator) este cu atât mai eficient cu cât e inceput mai devreme. Sprayul trezeste de multe ori scepticismul celor care nu sunt familiarizati cu metoda, insa este foarte eficient daca e folosit corect.
Prevenire
Bronhopneumopatia poate fi prevenita daca sunt respectate câteva sfaturi simple:
Renuntarea la fumat, chiar si la fumatul pasiv.
Multa grija la sobele cu lemne care scot fum in casa.
Gatitul cu fereastra deschisa cât mai departe de dormitor sau living.
Prezentarea la medic la primele simptome sau pentru a fi ajutat sa renunte la fumat.