3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSi produsele cosmetice au E-uri

Si produsele cosmetice au E-uri

Asa cum E-urile din alimente dauneaza sanatatii, tot asa exista anumiti compusi chimici in produsele cosmetice care ar trebui evitate.


Compusi chimici nocivi exista chiar si in produsele cosmetice asa-zis naturale, pe care cele mai multe dintre femei incearca sa le foloseasca pentru a-si proteja sanatatea, se arata in www.topsanatate.ro. Este bine ca inainte de a cumpara o lotiune tonica, o crema de mâini sau un sampon sa consultati cu atentie denumirile substantelor chimice din lista de ingrediente. Iata o lista cu zece substante chimice care apar frecvent pe etichetele produselor cosmetice si care pot produce mari probleme de sanatate:


1. Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea sunt cele mai frecvente substante conservante folosite. Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza a dermatitei. Aceleasi substante se gasesc uneori pe etichete sub denumirea Germall II (diazolidinyl urea) si Germall 115 (imidazolidinyl urea). Nici una dintre ele nu are efect antifungic si este necesara combinarea lor cu alte substante conservante. In schimb, sunt considerate toxice pentru organism.


2. Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica. Sunt folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, dar sunt toxici pentru organism. Studiile efectuate au aratat ca, pe lânga reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se regasesc si in tesuturile tumorale ale femeilor care au cancer mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.


3. Uleiul mineral si derivatele sale (cum ar fi parafina) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Ele, de obicei, pot reprezenta 10% din produsul cosmetic si sunt mult folosite pentru pretul lor scazut, o mare stabilitate si o usoara integrare in orice formula. Când sunt folosite in cosmetice, blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. Sunt continute in foarte multe produse, chiar si in uleiurile pentru bebelusi.


4. Sodium Lauryl Sulfate este o substanta chimica folosita in majoritatea sampoanelor, spumantelor de baie si sapunurilor. Cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice. Produsul chimic este „deghizat“ uneori de producator intr-o substanta naturala, care se mentioneaza pe ambalaj ca „provine din nuca de cocos“. In reactie cu alte substante formeaza nitrati care sunt cancerigeni.


5. Propylene Glycol este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic si a fost asociat, in mod repetat, cu un numar mare de alergii si reactii toxice.


6. Pudra de talc aplicata frecvent in zona genitala poate duce la cresterea riscului aparitiei cancerului ovarian, dupa cum au aratat numeroase studii stiintifice.


7. Lanolina intra in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosita in industria cosmetica, chiar daca este obtinuta din lâna oilor, este contaminata cu pesticide si insecticide.


8. Stearalkonium Chloride este o substanta chimica folosita la fabricarea balsamului de par si a cremelor. Este toxica si cauzeaza reactii alergice. Se considera ca ar avea proprietati hidratante si ar fi mult mai ieftin si mai usor de introdus in compozitia balsamurilor de par, spre deosebire de proteinele si extractele din plante, care intr-adevar sunt binefacatoare pentru sanatatea parului.


9. Parfumurile sintetice pot avea si 200 de compusi chimici in compozitie, insa pe eticheta nu scrie care sunt acestia. Câteva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma.


10. Vopselele sintetice sunt folosite pentru a da un aspect comercial produsului. Trebuie evitate cu orice pret. Pot fi recunoscute cu usurinta, fiind inscriptionate pe eticheta cu FD$C sau D$C urmate de o culoare si un numar. De exemplu: FD$C Red No. 6 / D$C Green No. 6. Aceste vopsele sintetice sunt considerate cancerigene.


In concluzie, problemele de sanatate care pot sa apara dupa folosirea indelungata a produselor cosmetice (dureri de cap, alergii etc.) pot fi evitate daca sunt preferate produse care contin cât mai multe ingrediente naturale. De asemenea, trebuie evitate cosmeticele colorate in nuante stridente (verde, albastru, roz) sau care contin parfumuri sintetice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS