Rozmarinul este o planta medicinala folosita de mii de ani in tratamentul bolilor digestive. Aroma placuta si efectele benefice asupra ficatului si bilei au determinat folosirea lui in alimentatie, rozmarinul fiind totodata si un condiment apreciat.
Rozmarinul se gaseste pe piata sub forma de ceaiuri, tinctura sau uleiuri eterice. Fiecare din aceste produse este recomandat pentru anumite afectiuni. De exemplu, tinctura de rozmarin este indicata in cazuri de indigestie, diabet, voma, atonie a stomacului, colici, congestia ficatului, icter, inflamatii dureroase cronice ale vezicii biliare, valori crescute ale colesterolului. Doza recomandata este de doua lingurite de tinctura diluata la o cana cu apa, inainte de principalele mese. Tinctura de rozmarin mai are indicatii in insomnie, ameteli, dureri de cap, migrene, nervozitate, surmenaj fizic si nervos, astenie, palpitatii, boli de inima, frigiditate, impotenta, amenoree si astm. Tinctura si comprimatele naturale pe baza de rozmarin care se gasesc in plafare sunt excelente in tratamentul diskineziei biliare. Câte o capsula administrata de trei ori pe zi inainte de masa duce in timp la disparitia simptomelor.
Cosmetica
Rozmarinul este folosit si in cosmetica, la intretinerea parului. Ceaiul de rozmarin, aplicat dupa spalare pe cap, confera un aspect lucios parului, intarind totodata firul de par. Reteta este simpla. Se prepara o infuzie din frunze de rozmarin, de preferat proaspete, dar se pot folosi si frunze uscate. Ceaiul obtinut se raceste, apoi se clateste cu el parul.
Uleiurile naturale pe baza de rozmarin pot fi folosite in aromaterapie. O baie in care s-a picurat ulei de rozmarin este excelenta pentru sistemul nervos.
Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru,
nr. 3