SIDA este inca o boala care afecteaza si ameninta viata, insa mai presus de toate produce teama, ingradire si discriminare.
HIV – virusul imunodeficientei umane – ataca sistemul imunitar, slabind capacitatea organismului de autoaparare impotriva agentilor patogeni. Pentru a se putea inmulti, virusul are nevoie de o celula gazda, preferând limfocitele, globulele albe si celulele sistemului nervos de care se agata pentru ca apoi sa le penetreze si sa patrunda in interiorul lor.
Virusul a fost descoperit in 1983 de cercetatori americani si francezi si pâna acum nu au gasit o modalitate de a-l distruge. SIDA este prescurtarea pentru Sindromul Imunodeficientei Dobândite, o defectiune a sistemului imunitar aparuta ca urmare a infectarii cu virusul HIV. SIDA nu este o simpla afectiune, ci un complex de boli care afecteaza persoanele infectate cu HIV si care intr-un organism sanatos nu ar pune probleme sistemului imunitar. Transmiterea virusului se face cu usurinta prin contacte sexuale neprotejate sau parteneri sexuali multipli, prin injectare – caz intâlnit din ce in ce mai frecvent in rândul consumatorilor de droguri, si de la mama la copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii.
Cum se transmite HIV?
Cercetatorii impart infectia cu HIV in diferite stadii, prin SIDA intelegându-se stadiul in care sistemul imunitar este foarte slabit si in care pot sa apara diferite boli grave.
Una din modalitatile prin care se poate descoperi o infectie cu HIV este testul HIV care poate detecta prezenta anticorpilor in sânge.
Imunodeficienta nu poate fi inca vindecata, insa, datorita terapiilor care se imbunatatesc de la an la an, persoanele infectate cu HIV au o speranta de viata mult mai ridicata. In faza de dezvoltare a infectiei cu HIV nu apar de obicei simptome. Totusi, unele persoane pot sa acuze in primele 3-6 saptamâni de la infectare simptome asemanatoare unei simple raceli care trec insa dupa o saptamâna.
Marginalizarea sociala, cel mai mare dusman
Faza asimptomatica poate dura intre câteva luni si câtiva ani. In tot acest timp insa, virusul continua sa se inmulteasca. Ulterior incep sa apara primele simptome: ganglioni mariti, diaree, transpiratii abundente in timpul noptii. Organismul slabit nu mai poate lupta cu infectiile (stadiul SIDA) produse de agenti patogeni considerati in mod normal banali, cum ar fi virusurile herpesului. Apar boli cum ar fi toxoplasmoza, tuberculoza, citomegalia, pneumoniile si candidoza.
In cât timp o infectie cu HIV ajunge in stadiul SIDA depinde de mai multi factori care nu au fost inca pe deplin clarificati. Se stie insa ca situatia psihosociala (taria psihica, atitudinea celor din jur si posibilitatea de a-si asigura un confort material) are un rol important in evolutia infectiei.
Teama de imbolnavire naste intoleranta
SIDA este inca o boala care afecteaza si ameninta viata. Ea este motivul care duce la teama, ingradire si discriminare.
„Lipsa de informare a afectat ratiunea oamenilor, determinându-i la actiuni ostile orientate impotriva semenilor lor aflati in impas. Fobia SIDA s-a manifestat in diverse ipostaze, de la blamare, la izolare sociala, de la abandonul copiilor infectati cu HIV in spitale sau centre de plasament la excluderea din colectivitati a copiilor seropozitivi“, a spus dr. Narcisa Dinica, medic primar sanatate publica si management sanitar. Campaniile organizate in fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale Anti-SIDA (1 decembrie) urmaresc educarea oamenilor sanatosi pentru a-i accepta pe cei mai putin norocosi in mijlocul lor si a-i ajuta sa-si traiasca viata decent.
„Informarea corecta si educarea elevilor, parintilor, personalului didactic si a personalului de ingrijire din unitatile de invatamânt asupra aspectelor medicale ale infectiei HIV trebuie completate cu indemnul la compasiune si toleranta fata de persoanele infectate si la respectarea dreptului la libertate si securitate personala, la educatie, la munca, la asistenta medicala si sociala a acestora“, a mai spus Narcisa Dinica.
Statistici despre SIDA
Peste 62 de milioane de oameni din intreaga lume au fost infectati cu HIV de la descoperirea virusului.
24,8 milioane de oameni au murit de SIDA de la declansarea epidemiei si pâna in 2001. Dintre acestia, 13,2 milioane erau copii.
In 2005 s-au inregistrat 4,9 cazuri noi, numarul persoanelor cu HIV/SIDA ajungând la aproximativ 41 de milioane.
In 2001 s-au imbolnavit in medie 13.700 de persoane zilnic.
Trei milioane de decese s-au inregistrat in 2001 numai in SUA.
In Rusia, numarul celor infectati cu HIV se dubleaza de la an la an.
Jumatate din persoanele recent infectate cu HIV au intre 15 si 24 de ani.
50% dintre persoanele purtatoare de HIV sunt femei.
Se estimeaza ca in 2010 vor fi aproximativ 85 de milioane de persoane infectate cu HIV.
In 1985 a fost inregistrat primul caz de SIDA in România.
In 2003 numarul cazurilor de HIV/SIDA ajunsese in tara noastra la 14.353. In ultimii ani, cele mai multe cazuri noi de imbolnavire s-au inregistrat in rândul consumatorilor de droguri injectabile.
Se estimeaza ca la fiecare caz de HIV/SIDA inregistrat exista alte trei infectii cu HIV nedepistate.