1.2 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de sân se poate vindeca

Cancerul de sân se poate vindeca

In România, o femeie din sase ajunge sa dezvolte un cancer mamar. Depistarea precoce si vindecarea sunt posibile daca femeile se prezinta in fiecare an la controlul periodic.


Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de sân se poate vindeca daca este depistat din timp. Primul pas in vederea depistarii precoce il poate face chiar femeia, prin autoexaminarea sânilor. „Orice modificare aparuta la nivelul sânilor sau sub brat (asimetria sânilor, modificari ale mamelonului), ale tegumentului sânului (roseata, edem, ulceratie) sau aparitia de noduli trebuie sa convinga femeia ca este necesar sa mearga la medic“, sustine prof. dr. Gheorghe Peltecu, obstetrician-ginecolog, directorul Spitalului Clinic „Filantropia“ din Bucuresti.


Sunt câteva masuri elementare care pot ajuta orice femeie sa observe anomalii la nivelul sânului, cum ar fi examinarea saptamânala prin autopalpare, evitarea expunerii prelungite la soare, o dieta echilibrata si, nu in ultimul rând, examenul clinic anual efectuat de medicul de familie, iar la femeile peste 40 de ani, mamografia.


Operatia


Cancerul de sân se manifesta diferit de la o femeie la alta, in functie de vârsta si grupul social din care provine. Si factorul genetic este important in aparitia acestei boli. Cancerul de sân apare cu o frecventa mai mare la femeile care au avut antecedente in familie. Femeile mai in vârsta prezinta in mod tipic o forma de cancer mai putin agresiva decât cele tinere.


Majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân vor fi supuse unor interventii chirurgicale, ca parte din tratamentul bolii. Tipurile standard de operatii la sân includ lumpectomia si mastectomia. Lumpectomia consta in indepartarea chirurgicala a nodulului canceros (sau a tumorii canceroase) de la sân, impreuna cu o portiune subtire din tesutul normal al sânului care inconjoara tumora. Mastectomia este o operatie prin care se indeparteaza chirurgical sânul afectat.


Tratament aditional


Dupa operatie, unele femei vor primi tratament aditional pentru a opri revenirea bolii. Tipurile de terapii aditionale includ chimioterapie, radioterapie si tratament cu medicamente. In mod ocazional, femeile pot fi tratate prin chimioterapie, radioterapie sau cu medicamente, fara sa fie operate. Chimioterapia este recomandata femeilor aflate in premenopauza sau postmenopauza cu cancer de sân localizat.


Terapia hormonala (cel mai adesea cu tamoxifen) se foloseste pentru femeile ale caror tumori contin receptori de estrogen, iar radioterapia dupa interventia chirurgicala pentru toate pacientele care au suferit o lumpectomie si pentru unele paciente cu mastectomie care au tumori mari sau in cazul carora sunt gasiti patru sau mai multi ganglioni limfatici care sunt cancerosi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU