3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSa ne ingrijim sanatatea

Sa ne ingrijim sanatatea

Pentru a ne proteja de frig trebuie sa ne imbracam corespunzator. Imbracamintea si incaltamintea adecvate asigura confortul termic in zilele reci, cu ploaie sau ninsoare. In al doilea rând, trebuie sa ne expunem la frig progresiv. Organismul necesita o adaptare la temperaturile scazute, pentru ca expunerea brusca la frig poate sa genereze neplaceri. Când frigul este asociat cu umezeala, organismul pierde mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. Cele mai frecvente afectiuni cauzate de frig si umezeala sunt infectiile respiratorii.


Aerul rece inhalat provoaca o congestionare a mucoasei cailor respiratorii, favorabila inmultirii microbilor si cresterii virulentei lor. Guturaiul (inflamatia mucoasei nasului), faringita, laringita sunt urmarile actiunii frigului asupra zonei fetei si a extremitatilor. In principiu, guturaiul, faringitele, laringitele nu sunt boli periculoase, insa au simptome neplacute (raguseala, senzatie de uscaciune si arsura in gât, dificultate la inghitit, tuse seaca), care sunt suportate mai greu sau mai usor, de la o persoana la alta.


Ceata agraveaza astmul bronsic


Daca temperaturilor scazute se adauga ceata, aceasta ingreuneaza respiratia. Cele mai afectate in zilele reci si cu ceata sunt persoanele suferinde de boli cronice respiratorii (astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva etc.).


De aceea, principala masura pentru a evita virozele respiratorii si complicatiile acestora este intarirea imunitatii. In acest sens, medicii recomanda medicamente cum ar fi siropurile imunostimulatoare pe baza de plante, polen, propolis. Atentie insa, suplimentele cu vitamine si minerale nu trebuie luate o perioada prea lunga sau fara recomandarea medicului de familie pentru ca pot fi periculoase. Nici macar de banala vitamina C nu trebuie abuzat, pentru ca poate provoca gastrite, hemoragii digestive. O cura de legume si fructe poate ajuta mult mai bine la intarirea sistemului imunitar. Pe lânga suplimentele multivitaminice, putem sa consumam gutui, pere, struguri, citrice sau alte fructe de sezon.


Alimentatia


In sezonul rece este nevoie de mai multe grasimi animale si vegetale, proteine de buna calitate, glucide. Acestea ofera organismului energia necesara adaptarii la temperaturile scazute.


Nu trebuie sa uitam nici de hidratare. 1,5-2 litri de apa pe zi ne ajuta sa eliminam toxinele si sa mentinem un tonus ridicat al organismului.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS