Tentatia de a consuma peste masura bauturi alcoolice este foarte mare de Revelion. Boli cum ar fi pancreatita, ciroza hepatica, gastritele, ulcerul, bolile cerebro-vasculare sunt doar câteva dintre pericolele la care se expun marii consumatori de bauturi alcoolice cu aceasta ocazie.
O masa de sarbatoare se stropeste obligatoriu si cu putin alcool: coniac, vin sau bere, dupa preferinta. Bauturile alcoolice au proprietati relaxante si, in unele cazuri, chiar efecte benefice asupra sanatatii. Cu conditia sa fie consumate dupa masa si in cantitati moderate. In cantitati mari, alcoolul este considerat cel mai insidios drog, ceva mai slab, este adevarat, dar care poate crea totusi dependenta. El afecteaza sistemul nervos central, ficatul si tractul gastro-intestinal. Este binecunoscut faptul ca o masa copioasa si o cantitate foarte mare de alcool pot declansa o criza de pancreatita acuta, boala severa, cu evolutie imprevizibila, care necesita, uneori, spitalizare prelungita.
Atunci când sunt depasite capacitatile fiziologice ale ficatului de prelucrare a alcoolului, substantele toxice rezultate in organism impiedica buna functionare a organismului, in primul rând a creierului. Apare asa-numita stare de betie, de fapt, o intoxicatie acuta alcoolica.
Alcoolul scurteaza viata cu zece ani
Statisticile confirma faptul ca un consum abuziv si sistematic de bauturi alcoolice tari poate scadea durata de viata cu 10-15 ani. De asemenea, nu trebuie sa consumam alcool ca sa combatem frigul. Vasodilatatia initiala produsa de inghitirea alcoolului este urmata rapid de o vasoconstrictie compensatorie, joc foarte periculos pentru sanatatea vaselor noastre sanguine in anotimpul geros. Sau, cu alte cuvinte, hai noroc, dar cu paharul mic si cât mai rar.
Alta regula importanta – in timpul mesei nu este bine sa consumam lichide. Acestea se beau fie inainte, ca aperitiv, fie dupa masa. Regula este valabila pentru bauturi alcoolice si nonalcoolice, ca si pentru apa. Dupa o masa copioasa, o cafea amara stimuleaza arderea caloriilor ce provin din grasimi.
Intre mese este bine sa bem sucuri din fructe proaspete. Acestea previn indigestiile si distrug microflora intestinala care se acumuleaza când mâncam alimente grele si sarate. Atentie si la bauturile carbogazoase. Acestea contin circa 10% zahar. Aceasta inseamna ca la un pahar de 500 ml de suc consumam 50 de grame zahar, care se adauga celui din prajituri. Acestea ar fi pe scurt câteva motive pentru care va indemnam la prudenta si moderatie la mesele de sarbatori ori la ospetele dintre ani.
Limita
Consumul de alcool zilnic recomandat cuprinde cantitatile de alcool pe care ficatul nostru poate sa le prelucreze intr-o zi, fara sa ne punem in pericol sanatatea. Iata care sunt acestea, in acceptia OMS: pentru barbati – 40 ml dintr-o bautura tare, 200 ml de vin sau 500 ml de bere, iar pentru femei aproximativ jumatate din cantitatile recomandate barbatilor.
Dr. Mariana Pasarescu, consilier superior promovarea sanatatii