Susanul (sesanum indicum) este o planta originara din India ale carei seminte sunt folosite in mod curent in patiserie si cofetarie. Putina lume stie insa ca planta are si proprietati terapeutice deosebite. Semintele de susan, de exemplu, au o valoare energetica mare si stimuleaza virilitatea. Ele pot fi folosite ca atare, in alimentatie, presarate pe cornuri si pâine sau sub forma de halva de calitate superioara, in amestec cu miere. Din seminte de susan alb, prin presare la rece, se obtine un ulei cu valoare terapeutica mare care are efecte afrodiziace, fiind folosit in masaj.
Creste fertilitatea
Susanul este recomandat si in tratamentul insomniilor sau ca aport proteic in diferite afectiuni de nutritie. Semintele de susan sunt bogate in arginina, un aminoacid care contribuie la intârzierea aparitiei tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor si la intarirea sistemului imunitar. Tot arginina ajuta spermatogeneza, de unde si efectul de crestere a fertilitatii.
Se considera, de asemenea, ca susanul are efecte antireumatice si anticanceroase. In industria farmaceutica, uleiul de susan se foloseste la fabricarea Iodinolului si Brominolului. In stomatologie, datorita efectului antifungic si bactericid, uleiul se utilizeaza la tratamentul afectiunilor gingivale: afte bucale si gingivita. Pentru prevenirea parodontozei se aplica seara pe gingii, dupa spalarea normala a dintilor, doua-trei picaturi de ulei de susan. Se maseaza usor si se repeta tratamentul in fiecare seara, timp de minimum trei luni. Uleiul de susan are si efecte laxative. Uleiul rafinat are proprietati antioxidante, motiv pentru care se foloseste in industria cosmetica, la fabricarea sapunurilor.
Turtele ramase dupa presare la rece sunt bogate in elemente nutritive. De aceea, se pot adauga in pâine in anumite proportii, pentru a-i mari valoarea alimentara.
Stiati ca…
In China antica susanul era folosit la fabricarea tusului?
Uleiul de susan se adauga in furajele vitelor, pentru cresterea fertilitatii?
Din seminte se poate obtine si faina, foarte bogata in aminoacizi si cu un continut de calciu de trei ori mai mare decât intr-o cantitate egala de lapte?
Florile de susan contin substante aromate care se folosesc la fabricarea parfumurilor in cosmetica?
Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3